INFLACIJA IDE NA DOLE: Obećavajući podaci Eurostata

B. Ca.

01. 02. 2023. u 15:56

PREMA danas objavljenim podacima Eurostata, inflacija u evrozoni je u januaru bila niža nego što se očekivalo, ali ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promena cena na početku godine.

ИНФЛАЦИЈА ИДЕ НА ДОЛЕ: Обећавајући подаци Еуростата

Foto: Shutterstock

Prema Eurostatu, inflacija u evrozoni je u januaru pala na 8,5 odsto, što predstavlja bolji rezultat u poređenju sa inflacijom za decembar prošle godine, koja je iznosila 9,2 odsto.

Kako prenosi Rojters, predviđanja Eurostata su da januarska inflacija iznos  9 odsto.

Rast cena u evrozoni je dostigao svoj vrhunac u oktobru prošle godine, kada je iznosio 10,6 odsto, i od tada se nalazi u padu.

Evropska centralna banka je najavila veću kamatnu stopu da bi obuzdala rast inflacije i očekuje se da će na sutrašnjem sastanku povećati kamatnu stopu na 2,5 dsto.

Tržišta očekuju da će kamatna stopa Evropske centralne banke dostići 3,5 odsto, što bi bilo najviše u poslednjih 20 godina.

U poređenju sa prethodnim mesecima, Eurostat nije uračunao podatke iz Nemačke, najjače privrede evrozone, već je uradio procenu na osnovu modela.

Ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promena cena na početku godine, pa izražavaju sumnju u potpunu verodostojnost podataka Eurostata, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)