VESIĆ SA AMBASADOROM ITALIJE: Uskoro tender za brzu prugu Beograd-Niš

Novosti onlajn

01. 02. 2023. u 08:55

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o daljem razvoju odnosa dve zemlje i mogućnostima za saradnju, pre svega u oblasti infrastrukture.

ВЕСИЋ СА АМБАСАДОРОМ ИТАЛИЈЕ: Ускоро тендер за брзу пругу Београд-Ниш

Foto: Ministarstvo građevinarstva

Ambasador Gori je informisao ministra da će u Beogradu 21. marta biti organizovan Poslovni forum Srbija–Italija, za koji je, kako je istakao, veliki broj kompanija već iskazao interesovanje, te je pozvao ministra da učestvuje na tom skupu, što je Vesić sa zadovoljstvom prihvatio.

- Biće mi drago da italijanskim kompanijama predstavim sve mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbiji. Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa Evropskom unijom, za izgradnju brze pruge Beograd–Niš, a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave - rekao je Vesić.

On je naveo da su kompanije iz Italije dobrodošle da ulažu u Srbiji.

Ministar Vesić je istakao i da je prošle sedmice poslao pismo svom italijanskom kolegi, ministru za infrastrukturu i saobraćaj Mateu Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

- Da smanjimo administraciju i olakšamo posao prevoznicima jer mi godišnje razmenimo 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz. To bi bilo dobro za obe zemlje - rekao je ministar Vesić.

Ministar je naveo i da su odnosi Italije i Srbije dobri, ali da postoji mnogo prostora za njihovo unapređenje.

Ambasador Gori je napomenuo da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije, da je 1.200 italijanskih kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

Istakao je da će biznis forum u martu okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Dodao je da su italijanske kompanije u Srbiji do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura.

BONUS VIDEO: 

PRELEP PRIZOR: Pogledajte kako je izgledala Kula Beograd u čast prvog srpskog prosvetitelja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije