"SOKO" PONOVO PROIZVODI UGALJ: Radi površinski kop dok se ne poveća bezbednost

E.B.T.

31. 01. 2023. u 17:14

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja „Soko“ gde je danas počeo sa radom zamenski površinski kop „Biljkina Struga“. To će omogućiti proizvodnju u ovom rudniku do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podzemne eksploatacije.

СОКО ПОНОВО ПРОИЗВОДИ УГАЉ: Ради површински коп док се не повећа безбедност

Ministarstvo rudarstva i energetike

- Otvaranje površinskog kopa dogovoreno je u pregovorima koje smo krajem prošle godine imali sa sindikatima i poslovodstvom javnog preduzeća PEU „Resavica” – navela je ministarka. - Održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku „Soko“ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu.

Ona ističe da se istovremeno sagledavaju uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji, koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život. Nećemo dozvoliti, kako dodaje, da se ljudi vrate na posao dok ne budemo sigurni u njihovu povećanu bezbednost. Ministarka je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje, te da će otvaranje novog kopa u okviru „Resavice“ omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

-  Cilj je da „Resavica“ posluje održivo, da se povećava proizvodnja i produktivnost, kao i da se kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada rudara – naglasila je Đedovićeva. - Krajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u ovom preduzeću kojima su povećane plate, ali uprkos tome „Resavica“ radi uz velike subvencije države. Danas imamo lepu vest, otvaranje novog površinskog kopa koji je planiran još od 2018. godine, ali posla ima mnogo u danima i mesecima koji dolaze da bi on mogao da proizvodi ugalj kojeg ima oko 300.000 tona.

Tokom obilaska rečeno je da će se na površinskom kopu „Biljkina Struga” u prvih nekoliko meseci otkopavati otkrivka, a nakon toga će početi eksploatacija visoko kaloričnog uglja iz ovog ležišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio