MINISTAR MALI U JUTARNJEM PROGRAMU: Naša zemlja ne staje - Srbija je naučila da pobeđuje

Novosti online

29. 01. 2023. u 09:32 >> 09:46

MINISTAR finansija Siniša Mali gostovao je u jutarnjem programu na TV Prva.

МИНИСТАР МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Наша земља не стаје - Србија је научила да побеђује

Foto: Printskrin

Uprkos već četvrtoj godini krize, Srbija se drži mnogo bolje, nego druge razvijene zemlje, napomenuo je Mali na samom početku godtovanja. 

- 2022. godinu završili smo sa rastom 2,3 odsto BDP. Prvi put u istoriji prešli smo 60 milijardi evra BDP. Skoro smo ga duplirali za ovih 10 godina, a podsetiću vas da smo imali i fiskalnu konsolidaciju i kovid i sada imamo rat u Ukrajini. Ogroman jedan uspeh naše zemlje kada je ekonomija u pitanju. Prošle godine smo imali rekordan priliv direktnih stranih investicija od 4,4 milijarde evra. Stvorili smo poverenje i kredibilitet. Pokazali smo se odgovornim i uspešnim. U Srbiji se i dalje otvaraju fabrike. Prošle godine imamo istorijski najmanju stopu nezaposlenosti 8,9 odsto. Ove godine predsednik Vučić planira i otvaranje skoro 20-ak novih fabrika i očekujem da će nezaposlenost još da se smanji. Kada pogledate svaki makroekonomski indikator mi stojimo izuzetno dobro. Globalna je kriza, ali se pokazujemo da smo otporni. Potpuno smo likvidni i solventni. Ispunjavamo svoje obaveze. Nismo zaustavili nijednu investiciju, ulažemo u puteve, gradi se 10 nnovih puteva, ulažemo u zelenu agenfu, gradi se metro…. Dogovorili smo da radimo i taj "smajli" auto-put,  koji ide od Bačkog brega preko Sombora, Vrbasa, Kikinde... Veoma važan za sever naše zemlje. Naša zemlja ne staje - rekao je Mali.

Važna vest za penzionere

Od 1. januara podgli smo minimalnu zaradu za 14,3 odsto, prvi put je preko 40 hiljada dinara. Povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto. Povećanje penzija bilo je u novembru 9 odsto, a sada ćemo isplatiti uvećanje za dodatnih 12,1 odsto.

Nikada veće povećanje penzija nego danas, rekao je Mali i zahvalio se penzionerima za podršku kada je Srbija sprovodila reforme.

- 2. februara kreće isplata uvećanih januarakih penzija. To su penzioneri samostalnih delatnosti. 4. februara pak idu vojni penzioneri i poljoprivrenim, a 10. isplata penzionera koji su vezani za privredu - objasnio je ministar. 

Dodaje da ispunjavaju obećanja koje su dali. 

- U decembru ove godine plata prosečna će ići iznad 800 evra - najavio je Mali. - U dinamici smo i da nam penzije budu iznad 400 evra, u mandatu ove vlade, kao što smo i obećali, dodaje on. 

- Pokazujemo odgovornost prema svakom dinaru, pokazujemo odgovornost prema građanima, ulažemo u svoju budućnost - ističe Mali. - Moramo da radimo dalje na povećanju plata i penzija, obrazovanju. 

Inflacija dostigla pik

- Ohrabruju me podaci. Vidite da je inflacija dosegla jedan pik, nema povećanja u decembru u odnosu na novembru. Drugi podatak koji je važan vidite usporavanje inflacije u eurozoni - rekao je Mali.

- Ono što je važno da napomenem je da mi nismo krivi za inflaciju, ona je u Srbiju uvezena. Nismo krivi ni za uvećanje cene energenata, ni za konflikt u Ukrajini, ni za kovid, ali se borimo sa tim.

Posebna pažnja posvećena zdravstu

- Zdravstvo je veoma važno. Pokazalo se poslednje 3 godine naročito. Nikada više ne investiramo u zdravstvo. Četristo devedeset milijardi dinara je budžet za ovu godinu. Za plate, lekove, nove bolnice - ističe ministar. - Juče je bio veliki skup, sastanak sa svim direktorima domova zdravlja sa teritorije cele Srbije. 

Navodi da su danas radnicima u zdravstu, medicinskim sestrama i lekarima, plate veće nego. 

- Ima dosta stvari koje možemo da unapredimo u samom zdravstu - kao što je prekomerna potrišnja lekova. Mi na tome možemo da uštedimo stotinu miliona godišnje. Nama taj novac ne treba u budžetu - neka se investira u na primer inovativne lekove - ističe ministar. 

Kaže da će biti nastavljen proces digitalizacije u zdravstu. 

- Očekujem rast ove godine, 2,5 posto, uprkos nastavku krize. Nama je javni dug u odnosu na BDP 50,2 odsto. Jedna Nemačka je na 70, 80 dosto. Predsednik je obećao da nećemo preći granicu od 60 odsto. Do kraja godine bićemo 53, 54, apsolutno držimo naš javni dug pod kontrolom, a svaki dinar ulažemo u investicije - rekao je ministar. 

- Spremni smo, novca imamo na računu. Pokrili smo naše potrebe za do prvog kvartala naredne godine - jasan je ministar Mali. 

- To je kredibilitet koji smo izgradili. 

- Situacija na KiM sugurno je najveći izazov za politiku uopšte, nastavak krize u Ukrajini, energetska kriza - navodi ministar. 

Mali naglašava da će se Vučić boriti za Srbiju i svi zajedno uz njega. 

- Do 2012. 400 hiljada radnih mesta je bilo izgubljeno. Pre samo 10 godina. A danas nema makroekonomskog indikatora koji ne govori pozitivno o uspehu Srbije - navodi Mali. 

Osvrnuo se i na neke negativne komentare. 

- 2012. godine nije bilo ekonomske krize. 2012. godine je bila inflacija, građani su menjali dinare u evre jer nisu verovali svojoj valuti. Danas imamo zlata više nego ikada, devizne rezerve. Čuvamo kurs jer je on najveći pokretač inflacije. Kurs je stabilan, a inflacija je danas uvezena. Cena kapitala sada raste - kaže Mali. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina