PRVO EGIPAT, SLEDE UAE, KOREJA I KINA: Naša država planira da realizuje sporazume o slobodnoj trgovini sa četiri zemlje

E. B. T.

28. 01. 2023. u 11:20

ZAKLjUČIVANjE Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biće jedan od prioriteta Ministarstva trgovine u narednom periodu. Na taj način će se dati dodatni impuls, pre svega, našim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda. Oni na tom tržištu imaju velike mogućnosti, ali ono sada nije atraktivno zbog postojanja carinskih barijera. Ovo u razgovoru za "Novosti" kažu u tom ministarstvu, ističući da rade na otvaranju novih tržišta za privrednike.

ПРВО ЕГИПАТ, СЛЕДЕ УАЕ, КОРЕЈА И КИНА: Наша држава планира да реализује споразуме о слободној трговини са четири земље

Foto: Tanjug

Osim sa ovom zemljom, Srbija je u procesu potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini i sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Korejom. Kako saznajemo, delegacije Privredne komore Srbije su bile u Saudijskoj Arabiji i očekuje se da će se i sa tom zemljom postići takva vrsta sporazuma. Ovi ugovori će otvoriti nove poslovne mogućnosti za srpske kompanije, posebno za poljoprivredne i prehrambene proizvođače, građevinske firme, drvoprerađivačku industriju, kao i IT sektor. One će svoje proizvode i usluge moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na tim velikim tržištima. Kinesko ima 1,4 milijarde stanovnika, Egipat oko 100 miliona, Saudijska Arabija 35 miliona, Emirati 10, a Koreja 50 miliona. Sporazumi o slobodnoj trgovini našu zemlju će učiniti još atraktivnijom investicinom destinacijom.

U Ministarstvu ističu da se naša ogromna šansa za dodatni rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti krije u povećanju trgovinske razmene sa našim tradicionalnim političkim partnerima, a jedan od njih je Kina, koja je na drugom mestu u ukupnoj razmeni Srbije.

 - Naš izvoz u Kinu u poslednjih pet godina povećan je čak petnaest puta i postoje realne osnove da se on dodatno unapredi i zato ulažemo maksimalne napore kako bismo što pre okončali proces zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom - navode u Ministarstvu.

SA SEULOM POVEĆANA RAZMENA

LANE je ukupna robna razmena sa Republikom Korejom povećana skoro 50 odsto u odnosu na 2021. godinu.

- Naša zemlja ima dovoljno privrednih kapaciteta i mogućnosti, i cilj je da dodatno privučemo investitore za ulaganje u privredu Srbije, naročito u onim oblastima gde Republika Koreja ima visoko razvijene kompanije u sektorima poput auto-industrije i IT-a - navode u Ministarstvu trgovine.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, ističe da takvi sporazumi predstavljaju našu prednost.

 - Ako postoje dobri politički odnosi, to može da se iskoristi i da donese benefite za naše kompanije - objašnjava Stanić. - Posebno je to bitno u slučaju Kine, jer je to ogromno tržište, mi njima nismo konkurentni, imamo deficit i zato je potrebno što bolje ispregovarati sporazum.

On smatra da treba biti oprezan i pažljivo definisati taj dokument kako bi se izbegli rizici koje može da donese otvaranje našeg malog tržišta za tu svetsku trgovačku velesilu. Prema Stanićevim rečima, Saudijska Arabija se otvara u liberalnom smislu što će uticati na ponašanje potrošača i povećanje njihove tražnje za evropskim proizvodima, u koje spadaju i naši.

 - Grad Džeda u Saudijskoj Arabiji je rastući, biće novi Dubai - kaže Stanić. - U toj zemlji i Egiptu se rade veliki infrastrukturni projekti što je šansa koju naše građevinske kompanije mogu da iskoriste.

Govoreći o bliskoistočnim zemljama, ističe da je značajno što je to tržište relativno blizu, posebno Egipat gde se sve transportuje morem.

Premijerka Ana Brnabić je početkom januara u Dubaiju predala kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata komentare na nacrt Sporazuma o slobodnoj trgovini i tom prilikom najavila da se očekuje da taj dokument bude potpisan u naredna tri meseca. Ona je naglasila da će to mnogo doprineti poboljšanju privredne saradnje dveju zemalja, posebno po pitanju robne razmene, koja je dosta skromna.

U Ministarstvu kažu da naša zemlja smatra UAE izuzetno važnim partnerom i da smo snažno opredeljeni da i ubuduće razvijamo ekonomsku saradnju kroz povećanje obima trgovinske razmene, naročito kroz veći plasman poljoprivrednih proizvoda na to tržište za kojim postoji evidentna rastuća potreba.

BONUS VIDEO:

"UMETNOST IZNAD SVEGA“: Međunarodni filmski festival Kustendorf otvoren na Mokroj gori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024