MOŽEMO DA UŠTEDIMO I DO 50.000 DINARA: Evo koliko ćemo plaćati usluge operatera naredne dve godine

Novosti onlajn

28. 01. 2023. u 10:00

ČINI se da je bitka telekomunikacionih operatora za svakog novog korisnika ovih dana intenzivnija nego ikada.

МОЖЕМО ДА УШТЕДИМО И ДО 50.000 ДИНАРА: Ево колико ћемо плаћати услуге оператера наредне две године

Foto: Depozitfoto

Glavni igrači na tržištu nude mnogobrojne pogodnosti, od bogatog sadržaja i raznovrsnosti TV kanala, do dodatno bržeg interneta, međutim neki i nisu tako velikodušni kada je reč o svim uslovima ugovora, tačnije – cenama pretplate za korisnike njihovih usluga. Uzevši u obzir ekvivalentne pakete usluga od četiri glavna operatora – SBB, Orion Telekoma, mts i Yettel-a – dolazimo do zaključka da postoji značajni cenovni jaz između ovih kompanija, naročito posmatrajući standardne ugovore na dve godine. Baš pomenutim redosledom, operatori su rangirani od onog sa najskupljom ka onom sa najpristupačnijom ponudom.

Za dvogodišnju pretplatu na usluge kompanije SBB za paket EON Light, korisnik je u januaru morao da izdvoji 55.976 dinara, tačnije 1.499 dinara u prvih 14 meseci, a onda po 3.499 svakog narednog. Međutim, na ovu, već najskuplju ponudu među operatorima, kompanija je prvog dana 2023. godine najavila povećanje pretplate od skoro 6 odsto, koje stupa na snagu već od 1. februara. Dodatno poskupljenje usluga SBB može koštati gubitka određenoj broja korisnika, budući da jednostrana promena ugovorne obaveze daje pravo nezadovoljnim korisnicima da, bez ikakve naknade i plaćanja „penala“, besplatno raskinu ugovor s operatorom u periodu od mesec dana od najave poskupljenja cena, što je u ovom slučaju do 1. februara.

Ova situacija je svojevrsna prilika da nezadovoljni korisnici razmotre i druge opcije na telekomunikacionom tržištu, na kom drugi operatori uveliko nude svoje pogodnosti i usluge.

Upravo je mogućnost preuzimanja nekog broja korisnika od znatno moćnijeg konkurenta pokušao da iskoristi i Orion Telekom, koji tokom januara ima akciju u okviru koje pretplatnici u naredne dve godine mogu da plaćaju 1.775 dinara umesto dosadašnjih 3.200 na mesečnom nivou. To znači ukupno obaveznih 42.600 dinara za sve koji se odluče da pređu na usluge ovog operatora tokom naredna 24 meseca. Bez januarske akcije, dvogodišnje usluge Orion Telekoma idu i do 76.800 dinara.

Mts, sa svojim Box 3 paketom, obavezuje korisnike na plaćanje 3.299 dinara mesečno u drugoj godini ugovora, nakon prve u kojoj izdvajaju ukupno 12 dinara, što u konačnom zbiru iznosi 39.600 dinara za 24 meseca. Ipak, za razliku od SBB, mts, kao glavni konkurent, pored povoljnije ponude nudi i bogatiji sportski i filmski program, pre svega. Najbolji sport – od fudbalske Lige šampiona, Lige Evrope, engleske Premijer lige, italijanske Serije A, španske Primere, francuske Lige 1, srpske Superlige, preko NBA i ABA lige i ostalih sportova, pa sve do najuzbudljivijih auto moto trka – od prošle jeseni nalazi se na kanalima Arena Sport. Za ljubitelje filmova i serija, Superstar, HBO i ostali kanali biće memorisani kao omiljeni.

I pored odličnog odnosa cene i kvaliteta mts-a, najbolju ponudu u ovom trenutku ipak ima kompanija Yettel, ako je sudeći po navedenim parametrima. Sa identičnim programom kao i mts, Yettel nudi i dodatnu pogodnost – još nižu cenu za dvogodišnji ugovor. Paket Hipernet Trio M svaki korisnik u prvoj godini plaća 1 dinar, dok u drugoj godini, cena je 2.199 dinara mesečno. To znači da Yettel, svoju bogatu i raznovrsnu ponudu TV kanala i brzog interneta, svojim korisnicima nudi za samo 26.400 dinara za dve godine, što je za čak 13.200 dinara jeftinije od naredne ponude.

Tržište je veliko, želje i potrebe korisnika nekada još veći, ali najvažnije za građane je da imaju mogućnost slobodnog odabira, kao i da imaju više opcija telekomunikacionih operatora na raspolaganju, koje treba pametno izabrati, prema svojim afinitetima i prostoru u potrošačkoj korpi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori