ŠOLAK U PROBLEMU: Smanjen kreditni kompaniji koja je osnivač "Junajted medije"

Novosti online

26. 01. 2023. u 16:26

JEDNA od tri najveće rejting agncije na svetu "Mudis" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "Junajted medija".

ШОЛАК У ПРОБЛЕМУ: Смањен кредитни компанији која је оснивач Јунајтед медије

Dragan Šolak, Foto Printskrin

Naime, „Mudis“ je promenio sa stabilnih na negativne izglede toj kompaniji, a kako kaže potpredsednik agencije Agustin Alberti, kompanija ima slabu likvidnost u poslednjih 12 meseci, i moraće da se pozabavi predstojećim dospećem duga 2024. i 2025. godine.

U izveštaju se dodaje da je, zbog visoke potrošnje, zatim kupovine mobilnih i fiksnih mreža i drugih koristi kao što su transakcije povezanih lica, uključujući zajam osnivaču, kompanija ugrožena u smislu slabe likvidnosti.

Agencija takođe izražava sumnju u najavljene prodaje imovine i tvrdi da ako se te transakcije ne obave na vreme, da može dođi do još slabije likvidnosti kompanije.

Mudis u izveštaju ističe da novac kojim kompanija raspolaže nije dovoljan u odnosu na veličinu kompanije, i da je mali u odnosu na potrebu za gotovinom u narednih 12 do 24 meseca.

Kreditni rejting predstavlja mišljenje o kreditnom riziku u narednom periodu i podrazumeva procenu sposobnosti i spremnosti izdavaoca da pravovremeno i u potpunosti izmiruje svoje obaveze prema kreditorima.

Agencije za kreditni rejting imaju značajan uticaj na finansijsko tržište, jer investitori i izdavaoci pomno prate rejtinge koje one daju.

Prilikom donošenja investicionih odluka investitor upoređuje rejtinge koje imaju finansijski instrumenti sa stepenom rizika koji je za njega prihvatljiv. Rejting izdavaoca ili hartije utiče na trošak zaduživanja izdavaoca.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)