EU UVELA NOVE SANKCIJE IRANU: Restriktivne mere protiv 18 pojedinaca i 19 entiteta

Tanjug

23. 01. 2023. u 19:50

SAVET EU je danas odlučio da doda 18 pojedinaca i 19 entiteta na listu onih koji podležu restriktivnim merama u kontekstu postojećeg režima sankcija protiv Irana, zbog njihove uloge u, kako su naveli iz EU, “široko rasprostranjenoj i nesrazmernoj upotrebi sile protiv nenasilnih demonstranata" posle smrti kurdske devojke Mahse Amini.

ЕУ УВЕЛА НОВЕ САНКЦИЈЕ ИРАНУ: Рестриктивне мере против 18 појединаца и 19 ентитета

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Sankcionisana lica su predstavnici vlade i iranskog parlamenta, važne političke i medijske ličnosti, kao i visokorangirani pripadnici iranskih snaga bezbednosti, uključujući iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC).

Današnje sankcije takođe ciljaju na vladina tela i privatne kompanije koje pružaju usluge obezbeđenja i koje se bave "aktivnostima zabrane, ograničavanja ili kažnjavaja korišćenje slobode izražavanja".

Restriktivne mere sada važe za ukupno 164 fizička i 31 pravno lice.

Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU i zabranu stavljanja sredstava ili ekonomskih resursa na raspolaganje sankcionisanima.

Na snazi je i zabrana izvoza u Iran "opreme koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija".

-Evropska unija i njene države članice apeluju na iranske vlasti da zaustave nasilno gušenje mirnih protesta, prestanu da pribegavaju proizvoljnim pritvaranjima kao sredstvu da ućutkaju kritičke glasove i puste sve one koji su nezakonito pritvoreni. EU nastavlja da poziva Iran da odmah prekine izricanje i izvršenje smrtnih kazni protiv demonstranata, poništi izrečene smrtne kazne i obezbedi odgovarajući postupak za sve pritvorenike, saopštio je Savet EU.

Ovo je četvrti krug sankcija EU Iranu otkako su se počeli protesti nakon što je 23-godišnja Amini pod nerazjašnjenim okolnostima preminula u pritvoru iranske policije za moral u septembru prošle godine.

Amini je privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba i dok njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, iranske vlasti poriču takve navode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)