BIĆE NAFTE I ZA NAŠE PRAUNUKE: Ruski ekspert o rezervama "crnog zlata" u velikoj zemlji

Novosti online

08. 01. 2023. u 14:41

NE TREBA se plašiti da će nafta nestati, ima je dovoljno i za praunuke, a količina i dostupnost "crnog zlata" zavise od razvoja tehnologija, izjavio je Sputnjiku generalni direktor kompanije "Evropska elektrotehnika", glavni ruski proizvođač opreme za naftnu i gasnu industriju Ilja Kalenkov.

БИЋЕ НАФТЕ И ЗА НАШЕ ПРАУНУКЕ: Руски експерт о резервама црног злата у великој земљи

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Rekao bih da se ne treba plašiti da će nestati nafte u svetu, nje ima ne samo za naše doba, već i za vek naših unuka i praunuka. Međutim, kako kažu, kameno doba se nije završilo jer je ponestalo kamenja. Postoji velika verovatnoća da će čovečanstvo naučiti da sintetiše petrohemijske proizvode iz vazduha, a onda nam nafta neće biti ni potrebna. To je pitanje buduće tehnologije - rekao je ruski ekspert.

On je naveo da se sada nafta dobija sa dubine 3-3,5 kilometra. Međutim, pre 40 godina se nafta dobijala na dubini 1,5 kilometra i smatralo se da su zalihe nedostupne na većim dubinama.

- Ranije, pre 100 godina, u gradu Baku su naftu izvlačili kantama, odnosno, kopao se bunar tamo gde se nalazila nafta, a ne voda. Što se tiče količine nafte u svetu, po mom mišljenju, teško je proceniti. Zavisi i od toga koju ćemo tehnologiju imati, koliko brzo i efikasno ćemo naučiti da izvlačimu naftu sa velikih dubina - dodao je Kalenkov.

Kao primer je naveo naftu iz Baženovskih škriljaca, koji se nalaze u geološki sloju u zapadnosibirskom basenu. To su količine nafte do kojih se teško dolazi i čiji su obimi oko 300 milijardi tona. Trenutno je proizvodnja nafte na takvim nalazištima nerentabilna, međutim, prema rečima stručnjaka, za 10-15 godina sa novim tehnologijama ili novim cenama nafte može biti veoma isplativa.

- Postoji verovatnoća da u budućnosti nećemo dobijati svu plastiku i hemiju iz nafte, već iz cvetova maslačka ili pomoću pražnjenja fantastičnih tehnologija. Naravno, to se neće dogoditi u bliskoj budućnosti, tako da će nafta i gas činiti osnovu svetske energetike. I Rusija ima odličnu perspektivu, bez obzira na to šta govore zapadni partneri na temu obnovljivih izvora energije - zaključio je ruski ekspert.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRIMIRJE ZA BOŽIĆ - Snimci ruskih vojnika na frontu u regionu Zaporožja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!