OŠTAR ODGOVOR RUSKOG MINISTRA: "Danas nama ograničavaju cene energenata, sutra mogu drugima - ne pristajemo na to"

Novosti online

25. 12. 2022. u 10:04

RUSIJA principijalno neće isporučivati naftu po cenama koje je odredio Zapad, tražiće nova tržišta i logistiku čak i ako troškovi budu veći, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

ОШТАР ОДГОВОР РУСКОГ МИНИСТРА: Данас нама ограничавају цене енергената, сутра могу другима - не пристајемо на то

Foto Shutterstock

 -Nećemo isporučivati naftu po ugovorima u kojima će biti ukazane granice cena koje nude zapadne zemlje. To ne dolazi u obzir. To je rekao i predsednik Rusije- rekao je Siluanov u intervjuu arapskoj televiziji Asharq News, odgovarajući na pitanje, kakav će biti odgovor Rusije na uvođenje gornje granice cena ruske nafte.

Ministar je dodao i da će Rusija tražiti nove potrošače nafte jer će potražnja za naftom, prema prognozama agencija, rasti.

-Tražićemo nova tržišta, tražićemo novu logistiku, možda će biti skuplje- objasnio je on.

-Ali, principijelan stav je da nećemo isporučivati naš glavni energent po nekim cenama koje budu postavljale zapadne zemlje. Nećemo to dozvoliti. Danas se ovo ograničenje cena primenjuje na ruske proizvođače, a sutra zapadne zemlje mogu uvesti cene drugih proizvođačima. Ne možemo pristati na to- naglasio je Siluanov.

Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!