OGROMAN USPEH SRBIJE: Premijerka otkrila - Stiglo priznanje Svetske banke, možemo da se takmičimo sa najboljima

Tanjug

24. 12. 2022. u 09:45

SRBIJA je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech Indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska banka, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

ОГРОМАН УСПЕХ СРБИЈЕ: Премијерка открила - Стигло признање Светске банке, можемо да се такмичимо са најбољима

Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je to ogroman uspeh. 

- Pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu, i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost - rekla je premijerka. 

Dodala je da je Srbija među govtek liderima u svetu, kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti, a u široj jugoistočnoj "Evropi apsolutni lideri“.

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9. a Rusija na 10. mestu. 

Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju. 

Sa 89,5 posto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije. 

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu. 

Index meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima.

- To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo da građani mogu da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, recimo. Kao i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima - rekla je ona.  

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)