JEFTINIJI RAZGOVORI I INTERNET: Šta nam donosi roming deklaracija koja je potpisana u Tirani

B. Ca.

07. 12. 2022. u 08:00

PREDSEDNIK Vučić prisustvovao je juče u Tirani potpisivanju Roming deklaracije između dela mobilnih operatera iz Evropske unije i sa Zapadnog Balkana, koja će omogućiti postepeno smanjivanje cena i na kraju potpuno ukidanje troškova rominga između Unije i regiona.

ЈЕФТИНИЈИ РАЗГОВОРИ И ИНТЕРНЕТ: Шта нам доноси роминг декларација која је потписана у Тирани

Foto AP

Ovaj dokument predviđa da će prve benefite korisnici osetiti već od oktobra 2023. godine, izjavio je juče generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić, koji je potpisao dokumenta.

Kako je rečeno, smanjenje troškova rominga sa zemljama EU omogućiće bolje uslove za saradnju i podsticaj za poslovanje, ali i za turizam. U okviru Berlinskog procesa, lideri Zapadnog Balkana dogovorili su ranije međusobno ukidanje naknada za roming, a Sporazum o regionalnom romingu stupio je na snagu u julu 2021. godine. Rad na samoj Roming deklaraciji koordinirao je "Dojče telekom", koji je tokom 2022. na brojnim sastancima okupio više operatera iz EU i iz zemalja Zapadnog Balkana, koji su zajednički sa predstavnicima RCC (Regional Cooperation Council) i Evropske komisije radili na usaglašavanju teksta dokumenta.

U Deklaraciji je jasno definisano da ona ima punu podršku institucija EU i da čini jedan od bitnih segmenata celokupne političke, ekonomske i socijalne integracije zemalja Zapadnog Balkana i EU. Vučić je juče zahvalio RCC i generalnoj sekretarki ove organizacije Majlindi Bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu rominga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

- Cene rominga opadaće kao lišće naredne jeseni - rekla je sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu.

- To je tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja približno istih nivoa domaćih cena. To praktično znači da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra 2023. godine.

Kako je istaknuto, kreatori politika na Zapadnom Balkanu treba da ubrzaju provođenje reformi politika u telekomunikacionom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita Zapadnog Balkana 2022, a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i podsticajnijeg poslovnog okruženja. Kako su iz Saveta naveli, ekonomije sa Zapadnog Balkana trebalo bi da sprovedu reforme najkasnije do kraja 2023. godine.

Deklaracija je rezultat angažmana operatera iz EU i regiona i podrške Evropske komisije, Saveta za regionalnu saradnju, kao i vlasti iz regiona.

Da će povoljnije cene rominga predstavljati značajan korak u olakšavanju života građanima oba regiona, smatraju i udruženja potrošača.

- Nema dileme da će građani Srbije koji odlaze u inostranstvo, u zemlje Evropske unije, imati koristi kada počnu da važe dogovori iz Deklaracije - kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

- Jeftiniji razgovori, poruke, kao i prenos podataka svakako će im olakšati život, pa svaki pomak u tom pravcu podržavamo. Osim toga, to gledamo i kao još jedan korak bliže Evropskoj uniji.

NEPROCENjIVO

ODRŽANO je nekoliko sastanaka između komesara Olivera Varheljija i generalnih direktora operatera zemalja Zapadnog Balkana. Na njima je čelnik "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić poručio da će povoljnije cene rominga predstavljati neprocenjivi benefit kako za ekonomije ovih zemalja, tako i za građane oba regiona.

DVOSTRUKO VIŠE U INOSTRANSTVU

UKIDANjE rominga na Zapadnom Balkanu dovelo je do velikih promena. Prema podacima iz nacrta izveštaja o prometu podataka u romingu, broj korisnika rominga na Zapadnom Balkanu porastao je za 100 odsto. Kada se poredi druga polovina prošle godine sa prvom polovinom ove, broj minuta ostvarenih u odlaznim pozivima povećan je do 237 odsto.

Dolazni pozivi povećani su do 173 odsto. Obim saobraćaja podataka istovremeno je povećan za do 459 odsto. U pitanju je saobraćaj koji su ostvarili korisnici iz Srbije dok su bili u romingu na Zapadnom Balkanu u drugoj polovini 2021. u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)