KOLIKA JE TEMPERATURA AKO JE RADIJATOR NA 4: Majstor objasnio šta znače brojke na njemu

Novosti online

05. 12. 2022. u 13:59

KUĆNI majstor je objasnio šta znače brojevi na radijatoru i kako ispravnim korišćenjem da dodatno uštedite!

КОЛИКА ЈЕ ТЕМПЕРАТУРА АКО ЈЕ РАДИЈАТОР НА 4: Мајстор објаснио шта значе бројке на њему

Cev je pukla još 27. oktobra u tehničkoj etaži / Foto Ž. Knežević

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grejanja su muke koje muče mnoge građane kako u Srbiji, tako i okolnim zemljama.

Oni koji imaju etažno grejanje imaju tu mogućnost da sami kontrolišu kako temperature, tako i doba dana i godine kada će i koliko da ga uključe, za razliku od onih sa centralnim grejanjem.

A u tome im pomaže ventil sa brojkama, uglavnom od nula do pet. Ali da li znate šta tačno svaki do tih brojeva na ventilu označava i kako da uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno da uštedite?

Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nikols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su "vreli" radijatori. Pa tako svaki broj na ventilu se podudara sa temperaturom prostorije koju će da postigne:

  • 0 = 0°C (isključen)
  • ✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)
  • 1 = 10°C
  • 2 = 15°C
  • 3 = 20°C
  • 4 = 25°C
  • 5 = 30°

"Glavna prednost ovoga jeste da ćete dodatno da uštedite novac samo ako ih ispravno koristite", objasnio je majstor i domaćinima savetovao da tokom zimskih meseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

"Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator gori, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dozvolite mu da zagreva prostoriju u skladu sa tim", objasnio je on, a onim koji su van kuće ili odlaze na zimovanje, treba radijatore da drže na najnižem broju, tačnije na "pahuljici" (*)  kako bi se oni uključili na kratko, ako temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa.

Za kraj, njegov savet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da on neće prestajati da pušta toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni Celzijusa.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

JEZERO U SRBIJI KRIJE JEZIVU PRIČU: Legenda kruži - a OBLIK tera strah u kosti