BIĆE POTRENE GODINE DA SE CENE VRATE NA NIVO PRE RATA: Čelnik jedne od najvećih svetskih kompanija o energetskoj krizi

Tanjug

04. 12. 2022. u 15:09

BIĆE potrebne godine da se cene energenata vrate na nivo pre rata u Ukrajini, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) direktor jedne od najvećih svetskih energetskih kompanija "Enel" Frančesko Staraće.

БИЋЕ ПОТРЕНЕ ГОДИНЕ ДА СЕ ЦЕНЕ ВРАТЕ НА НИВО ПРЕ РАТА: Челник једне од највећих светских компанија о енергетској кризи

Foto: Arhiva VN

Staraće je rekao da smanjenje cena zavisi od novih izvora energenata kao što su obnovljivi izvori energije i toplotne pumpe.

On je kazao da je kompanija, koja proizvodi i distribuira struju i gas, ove godine pokušala da zaštiti svojih 20 miliona evropskih kupaca od nestabilnosti tržišta energije.

Italijanski energetski gigant prodaje struju za više od 70 miliona domova i preduzeća u više od 30 zemalja. Ali kompanija "Enel" planira da napusti mnoge od tih zemalja jer se fokusira na obnovljive izvore energije, a takođe želi da smanji svoje ogromne dugove od oko 63 milijarde dolara. Ulaže velika sredstva u proizvodnju solarnih panela dok proširuje postojeću fabriku na Siciliji i gradi novu u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Bi-Bi-Si.

Rastuće cene energenata najviše su doprinele inflaciji i krizi troškova života u Velikoj Britaniji, SAD i evrozoni.

- Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu pokazala je koliko je zavisnost od jednog jedinog izvora energije opasna za Evropu - rekao je Staraće.

Kako je rekao, budućnost će biti "ekstremno dekarbonizovana" i zavisiće od nuklearne i obnovljive energije, međutim i taj prelazak na obnovljive izvore energije takođe nosi rizike.

Staraće je rekao da se Zapad previše oslanja na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)