ANA BRNABIĆ U PARAĆINU: „Hrastnik“ će u „Srpsku fabriku stakla“ da investira više od 300 miliona evra

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 12. 2022. u 18:03

STRATEŠKI investitor u „Srpsku fabriku stakla“ u Paraćinu, švajcarski „Global glas“, odnosno slovenačka Staklarna „Hrastnik“, za šest godina investiraće u tu fabriku više od 300 miliona evra, a kapacitet za proizvodnju stakla biće povećan za čak 640 odsto.

АНА БРНАБИЋ У ПАРАЋИНУ: „Храстник“ ће у „Српску фабрику стакла“ да инвестира више од 300 милиона евра

Foto: Z. Rašić

Ovo je, između ostalog, izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić tokom današnje posete „Srpskoj fabrici stakla“ u Paraćinu, na svečanosti koja je organizovana povodom preuzimanja SFS od strane strateškog investitora, kompanije „Global glass“ iz Švajcarske preko slovenačke Staklarne „Hrastnik“.  

Brnabićeva je rekla da je Vlada Republike Srbije ispunila obećanje da nađe investitora koji bi „nekadašnjeg giganta podigao na noge“, a na rešavanju tog kompleksnog i dugotrajnog problema radilo se protekle četiri i po godine, uz veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Dodatni problem u nalaženju investitora bio je taj što SFS nije bila u vlasništvu države, a trebalo je naći način da i poverioci razumeju koliko je u strateškom interesu Srbije da nađemo dobrog investitora koji ima znanje, kapacitet i finansije da podigne „Srpsku fabriku stakla“... Pre otprilike godinu i po našli smo način da rešimo sve imovinske odnose i poverioce, a najveći od njih je bio „Srbijagas“, i da sa tim udelom „Srbijagasa“ iskoristimo prisustvo države kao poverioca da okupimo sve ostale i izvršimo uticaj kako bismo izbavili „Srpsku fabriku stakla“... Kada smo pozvali sve najveće fabrike da dođu i pogledaju Staklaru, da vide da li bi bili zainteresovani za investiciju, bilo je tu mnogo kompanija. Na kraju se iskristalisala jedna, a to je „Global glas“, odnosno Staklarna „Hrastnik“ – rekla je premijerka.

Brnabićeva je kazala da je srpska privreda svu staklenu ambalažu, sa nekim malim izuzecima, uvozila, te da je to veliki problem za čitavu privredu.

- Zato što nemamo sopstvenu proizvodnju stakla, svakako ne dovoljnu, neke od naših privrednih grana nisu mogle dalje da rastu i da izvoze dovoljno. Ovom investicijom u „Srpsku fabriku stakla“ danas taj problem počinjemo da rešavamo i zato je to strateški interes Republike Srbije i čitave naše privrede. Želim da se zahvalim od srca švajcarsko-slovenačkom konzorcijumu „Global glas“ koji su prošli jedan deo ovog puta sa nama, razumeli da je ovo od našeg strateškog interesa i šta je to što mi, kao Vlada RS, očekujemo od našeg partnera, Staklarne „Hrastnik“ - navela je predsednica Vlade.

Na ovaj veliki dan Brnabićeva je rekla da želi da se zahvali svim zaposlenima u SFS.

 -Da nije bilo vas, fabrika ne bi preživela. Vašim radom u najtežim okolnostima, u potpunoj neizvesnosti, vi ste nama, Vladi Republike Srbije, dali vreme i prostor da rešimo probleme i da dovedemo strateškog investitora – rekla je premijerka.

Na svečanosti povodom dolaska strateškog partnera u „Srpsku fabriku stakla“ govorili su još Igor Lah, predsednik Upravnog odbora  „Global glasa“, kao i Peter Čas, generalni direktor Staklarne „Hrastnik“ i sada paraćinske Staklare. Velikom događaju prisustvovali su, između ostalih, ministar Tomislav Momirović, ambasador Slovenije, predstavnici Ambasade Švajcarske, lokalne samouprave u Paraćinu, te brojni poslovni partneri...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza