ŠVAJCARSKA OTKRILA VREDNOST ZAMRZNUTE RUSKE IMOVINE: Sankcionisani iznos samo delić imovine koju Rusi poseduju u Švajcarskoj

Novosti online

02. 12. 2022. u 09:53

ŠVAJCARSKO ministarstvo ekonomije saopštilo je u četvrtak da je zamrznulo rusku imovinu u vrednosti od 7,94 milijarde dolara (7,5 milijardi švajcarskih franaka) od 25. novembra 2022, prenosi "RT".

ШВАЈЦАРСКА ОТКРИЛА ВРЕДНОСТ ЗАМРЗНУТЕ РУСКЕ ИМОВИНЕ: Санкционисани износ само делић имовине коју Руси поседују у Швајцарској

Foto Shutterstock

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO) je takođe otkrio podatke o visini depozita koje su prijavili Rusi.

 - Sankcionisani iznos je samo delić sve ruske imovine u Švajcarskoj - rekao je za Blumberg Ervin Bolindžer, šef bilateralnih ekonomskih odnosa SECO-a.

Prema izveštaju, ukupno 123 ruska državljana ili entiteta prijavila su 7.548 „poslovnih odnosa“ telu, što predstavlja 48,8 milijardi dolara (46,1 milijardu franaka) imovine.

 - Zamrznuti iznosi mogu da se povećaju ako se, na primer, dodaju nova lica na spisak ili ako se identifikuje nova imovina - navodi se u saopštenju i dodaje da „mogu pasti ako sredstva koja su zamrznuta kao mera predostrožnosti budu ponovo puštena na slobodu kada se pojašnjenja završe."

Švajcarska se pridružila zemljama EU u uvođenju nekoliko rundi antiruskih sankcija zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini. Bern je u avgustu zamrznuo imovinu ruske Sberbanke i zabranio trgovinu zlatnim proizvodima sa Moskvom. Kremlj je u martu stavio Švajcarsku na listu neprijateljskih zemalja, koja uključuje članice EU i druge države.

U oktobru je Fabijan Majenfiš, portparol švajcarskog saveznog odeljenja za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje, rekao da Švajcarska ne podržava zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Kijevu preda zamrznutu rusku imovinu.

Vlasti i EU i SAD trenutno rade na konfiskaciji ruske imovine zamrznute sankcijama u vezi sa Ukrajinom, pokušavajući da pronađu načine da zaplene učine legalnim. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba