"BOLJA ENERGIJA" ZA VEĆE UŠTEDE: Zajednički projekat Ministarstva energetike, USAID i lokalne samouprave u Valjevu

B. PUZOVIĆ

30. 11. 2022. u 23:59

AMERIČKA organizacija USAID je pokrenula projekat "Bolja energija" u okviru kojeg su u Valjevu potpisani ugovori sa upravnicima pet stambenih zajednica - za finansiranje energetske sanacije zgrada.

БОЉА ЕНЕРГИЈА  ЗА ВЕЋЕ УШТЕДЕ: Заједнички пројекат Министарства енергетике,  УСАИД и локалне самоуправе у Ваљеву

Foto D. Krunić

Predviđeno je postavljanje termoizolacije na pet objekata za kolektivno stanovanje, zamena ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama, a kasnije su moguće i dodatne mere kojima bi se postigle još veće uštede energije.

Projektom "Bolja energija", koji će trajati pet godina, USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, te podrži korišćenje obnovljivih izvora energije. Konačni cilj je smanjenje potrošnje, te emisije štetnih gasova, ali i zavisnosti Srbije od fosilnih goriva.

- Valjevo je lane prvi put, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, započelo realizaciju projekta za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata. Na javni poziv projavilo se pet stambenih zajednica i sve su prošle na konkursu - kaže zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović.

Predstavnici zgrada koji su ispunili uslove, Foto GU u Valjevu

Nacionalnim programom energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, za godinu dana, kroz tri javna poziva, oko 20.000 domaćinstava je dobilo subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, obezbeđeno je oko 70 miliona evra - za nastavak programa u oko 100.000 novih domaćinstava.

- Angažovanje, učešće i doprinos USAID su od suštinskog značaja za ovaj program i sve lokalne samouprave, ali i za građane, najviše zbog podizanja svesti o značaju energetske efikasnosti u stambenom sektoru - ističe pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Macura.

- Tako je USAID uložio 91.000 evra za zamenu ulaznih vrata, prozora i postavljanje termoizolacije na pet stambenih zgrada u Valjevu, čime će biti postignuto čak 35 odsto uštede energije.

GUBICI

- ZGRADE troše više od 40 odsto ukupne energije u Srbiji - kaže Danijel Berg, rukovodilac projekta "Bolja energija". - Mnoge stambene zgrade su još neefikasnije, zbog čega smanjenje ovih gubitaka mora biti prioritet. Predstavljanjem potencijalnih ušteda nastojaćemo da se sve više privatnog novca i sredstava donatora ulaže u rekonstrukciju zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju