BRNABIĆEVA SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE SIMENS ENERDŽI: Razgovori o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških inovacija i energetike

Tanjug

30. 11. 2022. u 14:30

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije Simens enerdži (Siemens Energy), koja već dugi niz godina uspešno posluje na srpskom tržištu, o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških inovacija, kao i saradnji u oblasti energetike.

БРНАБИЋЕВА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ СИМЕНС ЕНЕРЏИ: Разговори о сарадњи у области научно-технолошких иновација и енергетике

Foto: Tanjug

Predsednica vlade istakla je da je Srbija strateški radila na stvaranju osnove za razvoj IT sektora, nauke i tehnologije, ulaganjem u ove oblasti, a pre svega, u obrazovni kadar koji predstavlja najveći razvojni potencijal naše zemlje.

Govoreći o prioritetima ove vlade, premijerka je navela da je u prethodnom periodu programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i povećan broj IT odeljenja u srednjim školama. Takođe, kako je objasnila, uveden je i predmet „Digitalni svet“ od prvog razreda osnovne škole, a od prošle godine i osnove razumevanja veštačke inteligencije u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Navela je i da će Vlada Srbije nastaviti sa ulaganjima u infrastrukturu za startap inovacije i izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kao i podršku onih koji već posluju u Srbiji.

Sumirajući rezultate u ovoj oblasti, Brnabićeva je istakla da je cilj privlačenje edukovanih ljudi iz celog sveta, dodajući da se poslednjih godina sve više mladih iz dijaspore vraća u Srbiju, kako bi radili u kompanijama iz IT oblasti na srpskom tržištu.

Predstavnici kompanije Simens enerdži ocenili su da je ljudski resurs najvažnija osnova za postizanje uspeha u oblasti inovacija i novih tehnologija, u čemu je Srbija lider u regionu.     

Kada su u pitanju buduće strategije, predstavnici ove kompanije naveli su da je u planu proširenje kapaciteta već osnovanih centara u Srbiji: Centra za razvoj projektih rešenja u industriji i globalnog centra za sajber bezbednost, kao i da se razmatra razvoj u oblastima IT, velikih podataka i veštačke inteligencije.

Naveli su da očekuju i značajno povećanje broja zaposlenih u Srbiji i to isključivo visoko kvalifikovanog kadra.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti energetske tranzicije i novih izvora energije sa kompanijom Simens enerdži, jednom od vodećih u razvijanju tehnologije proizvodnje i korišćenja vodonika u industriji i energetici.

Premijerka je istakla da će Vlada Srbije pružiti svu neophodnu podršku saradnji sa ovom kompanijom koja intenzivno radi i na promociji naše zemlje na globalnom tržištu.

Sastanku sa predstavnicima kompanije Simens enerdži prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ivanin otac poznat je javnosti, a pre glume zajedno sa njim se bavila neobičnim zanimanjem