HITNE MERE ZBOG MOGUĆIH NESTANAKA STRUJE: U Austriji će deliti obroke ukoliko dođe do kolapsa

Novosti online

30. 11. 2022. u 12:44

AUSTRIJA je u utorak predstavila hitne mere kako bi obezbedila hranu i druge osnovne potrepštine za ljude u slučaju nestanka struje ove zime.

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса

Foto: Tanjug

Planom, objavljenim na sajtu Ministarstva poljoprivrede, regiona i turizma te zemlje, nalaže se da sve prodavnice prehrambenih proizvoda ostanu zatvorene prvog dana potencijalnog nestanka struje, piše RT na engleskom.

Drugog dana prodavnice će ostati zatvorene, ali će delovati kao centri iz kojih će se stanovnicima davati vreće sa svežim proizvodima, između 10.00 i 15.00 časova. 

Pored toga, prodavnice će nuditi pripremljene kese sa vodom, dugotrajni hleb, konzerve, poluproizvode i sveće koje će se prodavati za gotovinu. Proizvodi za bebe i higijenski proizvodi biće dostupni na zahtev.

Od trećeg dana biće u ponudi samo proizvodi iz suvog asortimana, iz bezbednosnih razloga.

Stanovnicima je savetovano da naprave zalihe hrane sa dugim rokom trajanja i zalihe od 14 dana kod kuće, kao i da drže male apoene u gotovini u iznosu od oko 100 evra po članu porodice. 

Šema je pripremljena u koordinaciji sa Privrednom komorom Austrije (VKO), Narodnom bankom Austrije (OeNB) i ministarstvom energetike, kao i predstavnicima prehrambene industrije i udruženja austrijskih opština (Osterreichische Gemeindebund).

Iako su zvaničnici naglasili da je snabdevanje hranom u Austriji trenutno bezbedno i da je rizik od nestašice struje "veoma nizak i malo verovatan", oni su primetili da "novi potencijalni izazovi zahtevaju blagovremenu pripremu kako bismo bili spremni za krizu."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Zajedno za očuvanje prirode