GANA RAZMATRA VAŽNU ODLUKU: Moguć odustanak od plaćanja nafte dolarima

Novosti online

28. 11. 2022. u 21:17

VLADA Gane radi na novoj politici kupovine naftnih derivata zlatom, a ne američkim dolarima koje ima u rezervama, objavio je potpredsednik ove zemlje Mahamudu Bavumije na društvenim mrežama.

ГАНА РАЗМАТРА ВАЖНУ ОДЛУКУ: Могућ одустанак од плаћања нафте доларима

Foto EPA

Cilj nove politike je da se uhvati u koštac sa smanjenjem deviznih rezervi koji zajedno sa plaćanjem nafte u devizama slabi lokalnu valutu i povećava troškove života, piše Rojters.

Ako se sprovede, nova politika će "suštinski promeniti naš platni bilans i značajno smanjiti uporni pad naše valute", naveo je Bavumija.

Nova politika podrazumeva da će od 1. januara 2023. godine, sve velike rudarske kompanije (prema dogovoru sa Bankom Gane) prodati 20 odsto svog zlata Banci Gane. Rudarske zajednice kao i mali rudari će takođe svoje zlato prodavati Vladi Gane, a Banka će ga otkupljivati u cedijima po spot ceni.

Potpredsednik Gane je objasnio da bi korišćenje zlata sprečilo da kurs direktno utiče na cene goriva ili komunalnih usluga, jer domaćim prodavcima više ne bi bila potrebne devize za uvoz naftnih derivata.

- Razmena zlata za naftu predstavlja veliku strukturnu promenu - dodao je Bavumija.

Njegovo saopštenje objavljeno je pošto je ministar finansija Gane, Ken Ofori-Ata najavio mere za smanjenje potrošnje i povećanje prihoda u pokušaju da se uhvati u koštac sa rastućom dužničkom krizom.

U predstavljanju budžeta za 2023. ministar finansija Gane, Ken Ofori-Ata, upozorio je da je zapadnoafrička nacija u velikom riziku od dugova i da pad  nacionalne valute cedija ozbiljno utiče na sposobnost Gane da upravlja svojim javnim dugom.

Vlada Gane pregovara o paketu pomoći sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), dok se nacija koja proizvodi kakao, zlato i naftu suočava sa ekonomskom krizom.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)