LOŠE VESTI: Inflacija u evrozoni još nije dostigla vrhunac

Novosti online

28. 11. 2022. u 18:33

PREDSEDNICA Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je da bi bila iznenađena ukoliko bi inflacija u evrozoni dostigla vrhunac, sugerišući da nedavno povećanje kamatnih stopa nije blizu kraja.

ЛОШЕ ВЕСТИ: Инфлација у еврозони још није достигла врхунац

Kristin Lagard / Foto AP

- Volela bih da je inflacija dostigla vrhunac u oktobru", rekla je Lagardova evroposlanicima u Briselu. "Previše je neizvesnosti, posebno u jednoj stvari – u prelasku visokih troškova energije s veleprodajnog nivoa na maloprodajni nivo, kako bismo pretpostavili da je inflacija zaista dostigla svoj vrhunac. To bi me iznenadilo - dodala je, a prenosi "Blumberg".

Iako je ukupan rast potrošačkih cena u novembru usporen prvi put u proteklih godinu i po, ekonomisti su složni u proceni da je inflacija i dalje iznad 10 odsto. "Blumbergovo" istraživanje pominje 10,4 procenta.

Investitori se nadaju da će Evropska centralna banka usporiti rast kamatnih stopa nakon najagresivnijeg povećanja troškova pozajmljivanja u njenoj istoriji i dok se 19 zemalja evrozone priprema za recesiju.

- Koliko još treba da idemo i koliko brzo odrediće naše procene. Može doći do podizanja troškova pozajmljivanja na nivoe koji ograničavaju ekonomski rast, dok pritisci na cene i dalje traju - rekla je predsednica ECB.

- Kad god pitam svoje vrhunske ekonomiste u ECB-u o rizicima, dobijam odgovor da rizik raste - zaključuje Lagardova.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)