DO ČAČKA 40 DINARA VIŠE: Od 3. decembra počinje naplata korišćenja deonice od Preljine do Pakovraće

S. B.

29. 11. 2022. u 06:45

VOZAČI koji putuju od i do Čačka od 3. decembra moraju da računaju na nešto veći trošak na ime putarina.

ДО ЧАЧКА 40 ДИНАРА ВИШЕ: Од 3. децембра почиње наплата коришћења деонице од Прељине до Паковраће

Foto N. Fifić

Skoro godinu dana po puštanju u rad, "Putevi Srbije" počinju da naplaćuju korišćenje i poslednjih 11 kilometara auto-puta. Reč je o deonici Preljina-Pakovraće. Putarina će na auto-put "Miloš Veliki" od Beograda do Čačka umesto dosadašnjih 430, koštati 470 dinara za putničke automobile.

Naplatna stanica Pakovraće otvorena je za saobraćaj 30. januara 2022, kada je puštena u saobraćaj i deonica auto-puta.

- Vlada Srbije dala je saglasnost na Odluku o izmeni odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta kojom se menja cenovnik putarine na auto-putu E763, za deonicu Preljina-Pakovraće - objašnjavaju u "Putevima Srbije".

- Deonica Preljina-Pakovraće, u dužini od 10,2 kilometra je puštena u saobraćaj u januaru 2022. Na novoizgrađenoj deonici uspostavljen je zatvoreni sistem naplate putarine, ali se u dosadašnjem periodu putarina na ovoj deonici nije naplaćivala, odnosno obračunavana je cena putarine do naplatne stanice Preljina. Napominjemo da se visina putarine ne uvećava, već se navedenom Odlukom uvodi naplata putarine za novoizgrađenu deonicu Preljina-Pakovraće. Ovu deonicu su građani u prethodnom periodu koristili bez naknade.

Poslednja otvorena deonica značajno je smanjila gužve koje su se stvarale u Čačku.

Naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom. Sav tranzitni saobraćaj preusmeren je na novu obilaznicu.

Ukupna dužina auto-puteva pod naplatom premašuje 800 kilometara. Cena putarine se određuje u odnosu na kategoriju vozila i dužinu pređene deonice. Cena po kilometru je utvrđena Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Za prvu A kategoriju ona iznosi 2.073, za prvu kategoriju 4.146, treća pređeni kilometar plaća 6.219, a četvrta 12.438 dinara.

Iznos putarine

OD 3. decembra, od Beograda do Čačka, motocikli će plaćati 240 dinara. Putarina za putničke automobile iznosiće 470. Sledeća kategorija, vozila sa dve osovine, koštaće 700. Za autobuse i kamione put će koštati 1.400, a za takva vozila sa prikolicom - 2.800 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna