AFLATOKSIN OSTAJE PO STAROM: Ministarstvo poljoprivrede produžilo uredbu o gornjim granicama

J. Subin

29. 11. 2022. u 07:30

DOZVOLjENE koncentracije kancerogenog aflatoksina u mleku, iako je trebalo da budu vraćene na evropske standarde od 1. decembra, to se neće desiti.

АФЛАТОКСИН ОСТАЈЕ ПО СТАРОМ: Министарство пољопривреде продужило уредбу о горњим границама

Foto Shutterstock

Građani Srbije i dalje će moći da u našoj zemlji piju mleko sa koncentracijama od 0,25 umesto 0,05 mikrograma po litru, koliko je gornja granica u EU. Ministarstvo poljoprivrede je donelo nove izmene u Pravilnik o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, gde su produžili važenje starih graničnih vrednosti na 1. decembar 2023.

- Stručni Savet za bezbednost hrane je prateći modele predviđanja pojave aflatoksina u narednom periodu, trenutnu klimatsku situaciju i stanje na poljima kukuruza, a vodeći računa o zdravlju ljudi i životinja, doneo odluku da postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina M1 od 0,25 mikrograma po litru ostane na snazi do 30. novembra 2023. godine - kažu u resornom ministarstvu.

- Tokom niza godina, proizvođači i prerađivači, fitosanitarna i veterinarska inspekcija su preduzimali mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku, pa se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, maksimalno dozvoljene količine aflatoksina M1 u sirovom mleku od 30. novembra 2022. godine ostaju po starom, odnosno iznose 0,25 mikrograma po kilogramu. EU standard od 0,05 mikrograma po kilogramu nije i svetski, te se procenjuje da dve trećine svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 mikrograma po kilogramu, između ostalih i SAD, Kina, Japan, Indija. I sama EU ima različite granice kada je u pitanju nivo aflatoksina u svežem mleku i u sirevima.

Uz to, preduzimaju se pojačane kontrole kukuruza, hrane za životinje i mleka, a sirovinske službe mlekara počele su sa podelom zeolita, kao dodatka ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina.

Od kada je krenula afera 2013. sa dozvoljenim količinama ove opasne materije u mleku, u Srbiji se njegove koncentracije često pomeraju, povećavaju ili smanjuju. Skandal je tada prodrmao dobro proizvođače, mlekare ali i političare.

Da bi se ostavilo proizvođačima da se prilagode normalnim standardima, koncentracije su se menjale. Svoje navike morali su da promene mlekari, prerađivači, ratari ali i skladištri. Čini se, međutim, da će se naša zemlja teško uskladiti sa ovim evropskim propisima. Alfatoksin je, inače, kancerogen, a okolne zemlje nam vraćaju robu jer "predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi". Tako je Agencija za hranu i veterinu Severne Makedonije povukla sa tržišta jogurt proizvden u Srbiji, zbog "nedosledne koncentracije aflatoksinu, prema njihovim propisima".

Od 2013. dugo smo se borili da granične vrednosti svedemo na evropske standarde.

Prošle godine doneta je odluka da se promeni pravilnik i vrednost aflatoksina sa 0,05 je podignuta na 0,25 mikrograma po litri. Taj pravilnik je trebalo primenjivati do kraja novembra, ali ga je novo ministarstvo produžilo na još godinu dana.

Aflatoksin je kancerogena materija, koja je proizvod razvoja plesni Aspergilus flavus, koja se javlja kao posledica suše, koje je u Srbiji ove godine bilo. U mleko ova gljivica stiže preko kukuruza, koji je deo stočne hrane.

UTICAJ NA ŽIVOTINjE I LjUDE

DO sada je otkriveno više vrsta aflatoksina. Stručna javnost najviše govori o aflatoksinima B1, B2, G1, G2, M1 i M2, od kojih je B1 najtoksičniji. On je kancerogen i može se naći u neprerađenim žitaricama, ali ne i u mleku. Aflatoksini M1 i M2 se mogu javiti u mleku. Prema zvaničnim podacima, oni su, takođe, verovatno kancerogeni za ljude, dok je kancerogenost kod životinja dokazana, rekli su nam u Ministarstvu zdravlja.

PREMIJA OSTAJE 10 DINARA

PREMIJA za mleko za treći kvartal ove godine ostaje 10 dinara za litar, a o iznosu za sledeću godinu razgovaraće se u toku januara, rekao je predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Vukašin Baćina posle sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)