PROGRAMERIMA I TRI PROSEKA: Prosečna zarada u septembru 74.981, veća nego lane

S. B.

26. 11. 2022. u 09:15

PROSEČNA plata isplaćena u septembru dostigla je 74.981 dinar. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, nominalno je veća za 15, a realno za svega 0,9 odsto.

ПРОГРАМЕРИМА И ТРИ ПРОСЕКА: Просечна зарада у септембру 74.981, већа него лане

Foto S. Babović

Medijalna zarada u ovom mesecu je iznosila 57.392 dinara, što znači da je polovina zaposlenih ostvarila zaradu do tog iznosa.

Daleko od republičkog proseka su već po pravilu - programeri. Oni su u septembru primili 254.895 dinara, kaže statistika. Informisanje i komunikacije, upravo zahvaljujući njima, imaju prosek od 192.481 dinar. U vazdušnom saobraćaju plata je 183.936 dinara. Naučno istraživanje i razvoj postiglo je prosek od 153.346 dinara, a upravljačke delatnosti - 128.809 dinara.

I redosled najmanje plaćenih delatnosti u Srbiji se uglavnom ne menja. Najmanje zarade su u ličnim uslužnim delatnostima - 41.385 dinara. Pripremanje i posluživanje hrane obezbeđuje zaradu od 42.887 dinara, a prerada drveta - 45.171 dinar. Tek hiljadu dinara više je prosek na nivou čitavog sektora usluga smeštaja i ishrane. Tu je negde i proizvodnja predmeta od kože - 46.740 dinara.

U septembru, plate su mahom padale za koji procenat u odnosu na avgust. Najveći pad, od čak 21 odsto, zabeležen je u kinematografskoj i televizijskoj produkciji. Za oko šest odsto je pala u proizviodnji saobraćajnih sredstava i finansijskim delatnostima.

Foto Tanjug

Deset odsto veće plate u septembru primile su duvandžije. Nešto veće zarade, oko šest odto, pripale su i proizvođačima računara, elektronskih i optičkih proizvda.

Promene su veće kada se posmatra prosek zarada u prvih devet meseci ove u odnosu na isti period prošle godine. Rekord od 36 odsto rasta drže programeri. Oni su povukli čitav sektor, tako da informisanje i komunikacije zarađuju 34 odsto više sada nego lane.

Usluge u upravljanju otpadom zarađuju 29 odsto više, a stručne i naučne delatnosti 26 odsto više. Za petinu su plate veće u pravnim i računovodstvenim poslovima i - kockanju i klađenju.

HLEB I GORIVO OSTAJU "ZAMRZNUTI"

CENE osnovne vrste hleba "sava" i motornog goriva i dalje će biti zamrznute. Ostaje na snazi i zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda, evrodizela i prirodnog gasa. Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici produžila važenje Uredbe kojom se ograničava cena hleba za još 90 dana, a akta kojim se kontrolišu cene dve osnovne vrste goriva do 31. decembra. Do februara neće moći da se izvoze mleko i mlečni proizvodi, prirodni gas do kraja godine, a evrodizel narednih sedam dana. Ove mere donete su u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

PREDUZETNICI NAJMANjE PLAĆAJU

NAJVEĆU šansu za malu platu imaju zaposleni kod preduzetnika. Njihov prosek je 38.315 dinara. Zaposleni van radnog odnosa uspeju da zarade 44.070 dinara. U javnom sektoru najplaćeniji su radnici u državnim preduzećima - 88.413 dinara. Prati ih administracija na državnom nivou, sa prosekom od 84.617 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati