UKIDA SE PDV NA HLEB, MLEKO I TESTENINE? Novi plan Đorđe Meloni naišao na oštre kritike - To je populizam

Novosti online

20. 11. 2022. u 20:01

NOVI budžet vlade italijanske premijerke Đorđe Meloni iznosiće 30 milijardi evra i biće usmeren na suzbijanje rasta cena energenata.

УКИДА СЕ ПДВ НА ХЛЕБ, МЛЕКО И ТЕСТЕНИНЕ? Нови план Ђорђе Мелони наишао на оштре критике - То је популизам

Foto A. Stevanović

Nacrt budžeta sutra će biti razmatran u italijanskom parlamentu, a njime se predlaže i ukidanje PDV-a na hleb, mleko i testenine na godinu dana.

Italijanska vlada ovim potezom pokušava da pošalje poruku da brine o najsiromašnijim građanima tokom krize, ali opozicija i udruženja za prava potrošača upozoravaju da je to populistički i vrlo uopšten predlog koji ne cilja na najsiromašnije, već takođe cilja na najbogatije.

Kodakons, italijanska organizacija za zaštitu životne sredine i prava potrošača, kaže da je ova mera Melonijeve zapravo blef koji građanima neće pomoći. Navode da bi smanjenje PDV-a na hleb i mleko proizvelo minimalnu uštedu za potrošače od 15,8 evra po porodici godišnje, piše italijanska agencija Ansa.

Prema podacima italijanskog Nacionalnog instituta za statistiku (Istat), prosečna porodica u Italiji godišnje potroši 261,72 evra na hleb, 140,40 evra na testenine i 142,08 evra na mleko. U slučaju ukidanja PDV-a ukupna godišnja ušteda je 21,56 evra. Italijani bi za hleb uštedeli 10,7 evra, za mleko 6,90, a za testeninu 5,40 evra, pokazuju podaci Istata.

- Smanjenje PDV-a na hleb, testeninu i mleko je medijska mera koja potrošačima ne donosi stvarnu korist. Ako Vlada zaista želi da podrži potrošnju domaćinstava i da se bori protiv negativnih efekata inflacije, PDV na sve prehrambene proizvode i osnovne potrepštine treba da bude smanjena. Reč je o intervenciji koja bi dovela do prosečne godišnje uštede od 180 evra za par bez dece i do preko 300 evra za porodicu sa više od jednog deteta - rekao je za Ansu Karlo Rienci, predsednik italijanskog udruženja potrošača.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a