UKRAJINSKI PREMIJER: Vlada se sprema za sve moguće scenarije zbog napada na energetski sistem, uvozi se 8.500 agregata dnevno

P. Z. S./ ukrinform.ua

20. 11. 2022. u 18:29

KABINET ministara Ukrajine se priprema za sve moguće scenarije razvoja događaja zbog napada na ukrajinski energetski sistem, a posebno intenzivira uvoz sredstava za proizvodnju energije.

УКРАЈИНСКИ ПРЕМИЈЕР: Влада се спрема за све могуће сценарије због напада на енергетски систем, увози се 8.500 агрегата дневно

Foto: Printskrin Youtube/Segodnя



Kako je preneo Ukrinform, premijer Denis Šmigalj je to objavio na Fejsbuku, sumirajući nedelju.

-Ukrajinski energetski sistem je podložan novim napadima. Stoga se Vlada priprema za sve moguće scenarije razvoja događaja. Aktiviramo uvoz sredstava za proizvodnju energije. Svaki Ukrajinac može da uveze generator ili stanicu za punjenje iz inostranstva bez plaćanja carine i PDV-a. Dnevno se uvozi oko 8.500 agregata, napisao je Šmigalj.

On je naveo da Ukrajina dobija finansijsku podršku od partnera. Kanada je izdala petogodišnje državne obveznice u vrednosti od 500 miliona kanadskih dolara. Svako može da se pridruži jačanju Ukrajine.

Vlada je takođe odlučila da privuče dodatnih 4,5 milijardi dolara grant sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Međunarodne asocijacije za razvoj. Ova sredstva biće usmerena na socijalno osiguranje i plate državnih službenika. Sledeće nedelje Ukrajina će dobiti 2,5 milijardi evra od Evropske unije.

Premijer je obavestio da je Vlada izdvojila 100 miliona grivni za prioritetnu obnovu oslobođene Hersonske oblasti. Prema njegovim rečima, ovo će biti početak obnove regiona. Pre svega, reč je o kritičnim potrebama stanovnika regiona: pristup svetlu, vodi, toploti, komunikacijama, lekovima. Stanovnici Hersonske oblasti takođe primaju penzije koje su im pripisane kada su ruski osvajači bili na teritoriji regiona.

Šmigalj je podsetio da je ove nedelje izrečena prva presuda Haškog suda protiv ubica putnika malezijskog Boinga leta MH17 i da su počinioci osuđeni.

-Pre ili kasnije, svi koji su davali naređenja biće kažnjeni. Ista kazna će sustići i ratne zločince koji danas počine zločine u Ukrajini, rekao je premijer.

Ove nedelje je održan i Kijevski međunarodni ekonomski forum. Konkretno, na forumu se razgovaralo o ključnim pitanjima sa biznisom: šta je učinilo da Ukrajina preživi, šta će joj omogućiti da pobedi i ključni vektori budućeg posleratnog razvoja.

Kako je preneo Ukrinform, premijer Denis Šmigal je 18. novembra rekao da je zbog ruskih raketnih napada na kritičnu infrastrukturu skoro polovina energetskog sistema Ukrajine onesposobljena.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza