UGALJ NAJSTARIJIM POŽAREVLJANIMA: Rešenje problema za deo kupaca od termoelektrane "Kostolac" na vidiku, sindikalci još nisu dobili odgovor EPS

E. B. T.

21. 11. 2022. u 08:44

ISPORUKA uglja požarevačkim penzionerima, na koju čekaju mesecima, mogla bi da počne sutra.

УГАЉ НАЈСТАРИЈИМ ПОЖАРЕВЉАНИМА: Решење проблема за део купаца од термоелектране Костолац на видику, синдикалци још нису добили одговор ЕПС

Foto N. Fifić

Najstariji građani Požarevca koji kupuju taj energent preko Udruženja penzionera od TE-KO "Kostolac", prvi put su dočekali zimu bez neophodnog ogreva. Posle dva protesta za deo njih rešenje problema je na vidiku, ali će ugalj morati da doplate, jer je njegova cena sada duplo veća od one koju su uplatili. S druge strane, oko 20 sindikalnih organizacija zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji tog grada, još nemaju nikakav odgovor od EPS i ne znaju da li će dobiti taj energent.

Udruženje penzionera, gradske uprave Požarevca i "Elektroprivrede Srbije" postigli su dogovor i potpisan je ugovor na nešto manje od polovine tražene količine, odnosno za 4.073 tone. Time je obezbeđena isporuka za 609 najstarijih građana, od ukupno 1.478 prijavljenih. To su ljudi koji su ugalj plaćali na rate preko penzijskog fonda, a svi ostali, kako je javio RTS, podležu dodatnim proverama komisije koja je formirana u okviru TE-KO "Kostolac".

- Danas će biti uplaćena profaktura koju su nam ispostavili na 28 miliona i odmah ćemo u utorak krenuti da razvozimo taj ugalj kako bismo što pre završili - rekao je za RTS Milorad Jovanović, predsednik Udruženja penzionera Požarevac. - Dalje, za sve ostale penzionere u hodu ćemo rešavati. Ako ima nekih nedoumica kod njihove komisije, to ćemo zajedno da pregledamo, ispravimo, tako da ćemo sve to da završimo što je brže moguće, jer smo rokove probili.

Problem je nastao jer su se predstavnici udruženja i sindikata oslonili na višegodišnju praksu nabavke uglja od "Elektroprivrede Srbije". Zbog energetske krize i teškoća u proizvodnji, EPS ove godine nije raspisao konkurs. Iz tog javnog preduzeća su poručili da je u ovom trenutku prioritet da se obezbedi energetska stabilnost zemlje. Ranije su objasnili i da nemaju obavezu da isporučuju ugalj građanstvu, ali da je dogovor sa lokalnom samoupravom da dostavi spisak građana sa najnižim primanjima čija je egzistencija ozbiljno ugrožena, kao što su penzioneri.

Predstavnici sindikata nemaju informaciju da li će ugalj biti isporučen i zaposlenima. Kako su naveli, ogrev očekuje više stotina porodica iz okruga.

DUPLO SKUPLjE PLAĆAJU OGREV

VELIKI problem sada imaju penzioneri koji nisu u mogućnosti da doplate razliku u ceni uglja. Prvobitna je bila 4.600 dinara po toni, a nova je 8.800 dinara. Najstariji građani tako moraju da doplate odjednom gotovo duplo veći iznos od onog koji su upisivali, a u međuvremenu su se snalazili da preguraju hladne dane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a