SITUACIJA U ITALIJI KOJA NIJE VIĐENA OD 1980: Cena struje na slobodnom tržištu porasla za 329 odsto

Novosti online

18. 11. 2022. u 12:21

CENE električne energije u Italiji postavile su rekord svih vremena u oktobru, izvestilo je u četvrtak najstarije udruženje potrošača u toj zemlji UNC.

СИТУАЦИЈА У ИТАЛИЈИ КОЈА НИЈЕ ВИЂЕНА ОД 1980: Цена струје на слободном тржишту порасла за 329 одсто

Foto: EPA

Cene struje, koja se na Apeninima prodaje na slobodnom tržištu, porasle su za 329 odsto od oktobra prošle godine i našle se na vrhu UNC rejtinga najskupljih roba i usluga, piše RT na engleskom.

Međunarodni letovi su pratili tarife električne energije, sa godišnjim povećanjem troškova od 113 odsto. Sledeći na rang-listi je gas, čije su cene porasle za više od 96 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Izveštaj UNC-a dolazi nakon najnovijih podataka koje je objavila italijanska zvanična statistička agencija ISTAT, a koji su pokazali da je indeks domaćih cena u oktobru porastao za 11,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je najviše od marta 1984.

Godišnji rast potrošačkih cena, vođen snažnim porastom cena energije, u oktobru je dostigao 12,6 odsto, skočivši sa 9,4 odsto u prethodnom mesecu.

Osnovni prehrambeni artikli su takođe doživeli dramatičnu inflaciju u Italiji, pri čemu su cene raznih biljnih ulja, isključujući maslinovo, porasle za 55 odsto na godišnjem nivou. Maslac je porastao za 43 odsto, zatim šećer, koji je porastao za 17 odsto u odnosu na septembar i za 38,8 odsto na godišnjem nivou.

Očekuje se da će zbog naglog povećanja prosečan godišnji račun za hranu porasti za 761 evro (787 dolara), u vreme kada porodice u nedostatku novca već pokušavaju da se izbore sa rastućim računima za energiju. Za porodice sa jednim detetom, ova cifra će se povećati na 937 evra (969 dolara), za one sa dvoje dece – do 1038 evra (1073 dolara), sa troje – do 1240 evra (1282 dolara), rekao je predsednik UNC Masimilijano Dona.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!