NESUGLASICE U EU: Razmimoilaženja Evropljana ometaju uspostavljanje maksimalnih cena gasa

P. Z. S. / ria.ru

11. 11. 2022. u 21:10

KONTINUIRANA neslaganja među državama članicama EU povećavaju mogućnost da ministri energetike bloka neće moći da finaliziraju gornju granicu cene gasa na svom sastanku 24. novembra, preneo je Rojters.

НЕСУГЛАСИЦЕ У ЕУ: Размимоилажења Европљана ометају успостављање максималних цена гаса

Foto AP


Ranije je saopšteno da je 24. novembra sazvan vanredni savet ministara energetike EU radi dogovora o novim energetskim merama o kojima se od oktobra razgovara sa Evropskom komisijom.

Belgija, Grčka, Italija i Poljska zapretile su u petak da će blokirati "nove korake EU za ublažavanje akutne energetske krize" jer su nezadovoljne što ograničavanje cena gasa nije među detaljnim predlozima, piše agencija, pozivajući se na evropske diplomate. Kako se navodi, vlade ove četiri zemlje žele da do 24. novembra od EK dobiju sveobuhvatan predlog o gornjoj granici cena energije.

U suprotnom, navodno, neće pristati da odobre ceo paket mera, koji uključuje i početak zajedničke kupovine gasa od strane bloka i ubrzanje procedura za dobijanje dozvola za korišćenje obnovljivih izvora energije.

EK je, piše Rojters, odgovorila na pretnje obećanjem da će dostaviti nacrt ograničenja gasa do sastanka 24. novembra. Međutim, kako napominje agencija, pozivajući se na izvore, male su šanse da će do tada biti spreman za odobrenje.

Agencija pojašnjava da četiri zemlje ne mogu same da blokiraju sporazum, ali će to moći ako formiraju širu koaliciju većine zemalja EU koje već mesecima pozivaju na ograničenje gasa.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća