DOGODINE PRETI UVOZ STRUJE OD MILIJARDU EVRA: Pitanje restrikcije energije zavisi od jačine zime i stabilnosti sistema EU

E. B. T.

09. 11. 2022. u 09:00

ENERGETSKI deo troška zbog uvoza u budžetu za 2023. godinu mogao bi da košta Srbiju između pola i milijardu evra, mada je to veoma teško planirati zbog dinamike događaja.

ДОГОДИНЕ ПРЕТИ УВОЗ СТРУЈЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Питање рестрикције енергије зависи од јачине зиме и стабилности система ЕУ

Foto: D. N.

Pitanje restrikcija struje zavisiće od jačine zime i stabilnosti evropskog energetskog sistema u koji je naša zemlja integrisana.

Ovo je rečeno na jučerašnjem panelu "Da li će energetska preduzeća da zapale šibicu u budžetu", koji je održan u Beogradu. Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ocenio je da se uzroci državnog troška za "Srbijagas" nalaze u međunarodnom skoku cena i državnoj odluci da subvencioniše cene plavog goriva, dok su gubici EPS-a koja država pokriva, indukovani tokom poslednje decenije i plod su lošeg poslovanja i upravljanja.

- Od prošle jeseni gubici EPS-a su blizu milijardu evra, i nastaviće se i ove zime i naredne godine, jer nije lako rešiti te probleme - kazao je Altiparmakov.

- Država će obezbeđivanje novca za uvoz električne energije otplaćivati narednih godina kroz sporiji rast i javni dug. Cena struje uz ova povećanja do sada, plus najavljena, mogla bi da stabilizuju finansijsku poziciju EPS-a, a za kapacitet kopova uglja trebaće vremena. A zatim će uslediti troškovi zelene agende.

Za njega nije dilema da li EPS treba da bude državni ili delimično privatni, već je ključno da je toj kompaniji neophodno kvalitetno i kompetentno domaćinsko upravljanje.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, ocenio je da se u energetici desila serija problema u najgorem mogućem trenutku, a situaciju u EPS-u je ocenio kao dramatičnu i veoma skupu. On je ukazao i da EPS ima višegodišnji problem podinvestiranja. Odgovarajući na pitanje hoće li u Srbiji biti restrikcija struje, on je ukazao da snaga zime određuje pikove potrošnje i naveo da smo integrisani u energetski sistem Evrope koji ima svoje izazove i probleme.

- Mali smo, kako bude u Evropi biće i nama - kazao je Šestović. - Ako bude struje na tržištu biće je i za nas, kupovaćemo. Situacija je teška, ne zna se kako će biti.

SB: CENE REDOVNO DA RASTU

GLAVNI ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, govoreći o nivou poskupljenja struje i gasa koji bi ugasio energetski "požar", rekao je da to kod električne energije zavisi od toga koliko moramo da uvezemo, dok je za gas teško predvideti koliko će da košta.

- Mora da se nastavi sa redovnim prilagođavanjem cena - kazao je Šestović.

- Kod gasa je značajnije da dođe do povećanja cena u 2023. godini. Samo na osnovu efekata povećanih troškova proizvodnje, struja bi trebalo da poskupi za 15 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)