VELIKI DOGOVOR ERDOGANA I PUTINA: Besplatno žito za siromašne zemlje - "Zapad ignoriše patnje miliona ljudi"

Novosti onlajn

04. 11. 2022. u 11:12

TURSKA i Rusija dogovorile su se da besplatno isporučuju hranu siromašnim zemljama, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

ВЕЛИКИ ДОГОВОР ЕРДОГАНА И ПУТИНА: Бесплатно жито за сиромашне земље - Запад игнорише патње милиона људи

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP

- Tokom razgovora sa Vladimirom Putinom dogovorili smo se da besplatno isporučujemo žito siromašnim zemljama. Složili smo se da Afrika treba da ima koristi od crnomorskog koridora za izvoz žita. Osiguraćemo da brodovi sa žitom dođu do zemalja koje su trenutno pogođene teškom prehrambenom krizom i glađu - rekao je turski lider.

Takođe je konstatovao da Zapad drži lekcije ostatku sveta o humanosti, iako sam ignoriše probleme gladi u Africi.

- Patnje miliona ljudi se ignorišu. Bol svake nevine osobe koja umire u Africi, posebno u Somaliji, nemajući pristup kori hleba slama nam srca. Nažalost, ne ulažu se nikakvi napori da se okončaju te tragedije koje dovode do smrti milione ljudi. Sramotno je što zapadne zemlje, koje drže ostatku sveta lekcije o humanosti, ostaju ravnodušne na tu tragediju - istakao je Erdogan.

Turski lider namerava da pokrene pitanje snabdevanja afričkih zemalja hranom i na predstojećem samitu G20 na Baliju.

Putin je ranije rekao da Zapad izvozi većinu ukrajinskog žita u svoje zemlje, a ne u siromašne afričke zemlje. Takođe je istakao da je Moskva spremna da besplatno isporuči žito siromašnim zemljama, koje im je namenjeno u okviru prehrambenog sporazuma.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)