ČAVUŠOGLU: Svetu potrebno rusko žito i đubrivo

Novosti online

03. 11. 2022. u 19:08

SVETU je potrebno rusko žito i đubrivo, prehrambeni sporazum treba da se produži, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

ЧАВУШОГЛУ: Свету потребно руско жито и ђубриво

Foto: D. Dozet

 -Moram da primetim da je ruski lider pokazao produktivan pristup pitanju obnavljanja prehrambenog sporazuma. Ja sam, sa svoje strane, razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Rusije i Ukrajine, Sergejem Lavrovom i Dmitrijem Kulebom. Za neko vreme ovaj sporazum ističe. Rusija želi da ispuni obećanja koja je dala prilikom potpisivanja sporazuma, ima nekih pozitivnih pomaka u tom pravcu. Svetu je potrebno rusko žito i đubrivo, a za to je neophodno da se nastavi rad ovog mehanizma- rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Istanbulu.

Sa svoje strane, Stoltenberg je pozdravio nastavak prehrambenog sporazuma i zahvalio Turskoj za napore u ovom pravcu.

 -Zahvalan sam Turskoj i predsedniku Erdoganu lično na pregovorima o bezbednom prevozu ukrajinskog žita Crnim morem, što olakšava situaciju sa globalnom prehrambenom krizom. Pozdravljam nastavak prehrambenog sporazuma i napore Turske za održanje ove maršrute- istakao je on.

Takođe naglasio da je važno obezbediti produženje inicijative za izvoz žita i nakon isteka 18. novembra.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)