VIŠE PARA IZ KASE ZA PUTEVE I PENZIJE Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji će brzo pred skupštinu

S. B.

04. 11. 2022. u 07:45

BUDžET Srbije ide na doradu. Predlog rebalansa juče je usvojila Vlada Srbije i vrlo brzo će se naći pred novim sazivom Skupštine Srbije.

ВИШЕ ПАРА ИЗ КАСЕ ЗА ПУТЕВЕ И ПЕНЗИЈЕ Влада усвојила предлог ребаланса буџета за ову годину, који ће брзо пред скупштину

Foto Tanjug

Državni račun sada očekuje da će se tokom ove godine prikupiti ukupno 1.709,5 milijardi dinara, a potrošiti 1.988,5 milijardi dinara. "Minus" u kasi sada je postavljen na oko 279 milijardi dinara. To je za oko sto milijardi dinara više od prvobitnog plana.

Prema usvojenom Zakonu o budžetu za ovu godinu prihodi su bili planirani u iznosu od 1.516,8, a ukupni rashodi na 1.688 milijardi dinara. Budžetski deficit je planiran na nivou od 171,6 milijardi dinara.

- Vlada je usvojila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu i javni prihodi su viši za 180 milijardi dinara nego što je planirano - rekao je juče ministar finansija Siniša Mali. - Očigledno da je uvođenje sistema e-fakture i e-fiskalizacije dalo rezultata i doprinelo boljem punjenju budžeta. Rebalansom smo obezbedili novac za nastavak započetih infrastrukturnih projekata, za povećanje penzija i pomoć mladima u iznosu po 5.000 dinara. Javne finansije su nam stabilne, trenutno na računu ima 300 milijardi dinara. Rebalans je planiran tako da deficit ne pređe četiri odsto. Planiran je nivo deficita od tri, ali će zbog nabavke energenata on iznositi 3,9 odsto.

Foto Tanjug

Siniša Mali

Poreski prihodi planirani rebalansom budžeta su 1.490,6 milijardi dinara, neporeski iznose 199,7 milijardi. Za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijarde dinara, odnosno 5,9 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 512,7 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto BDP. Rebalans očekuje znatno više od poreza, oko 170 milijardi dinara više, a deo zahvaljujući i inflaciji koja je povećala prihode od poreza na dodatu vrednost.

- Na sednici je usvojen i Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina na osnovu kojeg će mladima te populacije biti uplaćen iznos od po 5.000 dinara, uređen način isplate i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje te novčane pomoći - dodaje se u saopštenju Vlade. - Uslov za dobijanje pomoći je da imaju od navršenih 16 do 29 godina, na dan stupanja na snagu ovog zakona, da su državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Članovi vlade usvojili su dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa povećanje penzija za novembar ove godine u iznosu od devet odsto.

OBAVEZNA PRIJAVA ZA 5.000

MLADIMA će nakon unošenja osnovnih ličnih podataka na portalu Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs (JMBG, broj lične karte i ime banke), biti zavedena prijava. Status će moći i da provere, a prijavljivanje će biti omogućeno od 1. do 15. decembra 2022. godine.

- Da bi dobili novac, potrebno je da se svi mladi prijave, bez obzira na to da li su se ranije prijavljivali za pomoć koju je država davala, i da u trenutku prijave imaju važeću ličnu kartu - ističu u Vladi.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali: Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)