PUTARI ĆE ČISTITI 14.900 KILOMETARA: Od juče zimska služba "Puteva Srbije" brine da deonice budu prohodne

S. B.

02. 11. 2022. u 06:33

PUTARIMA je zima stigla. I to juče. Kao i svake godine prvog dana novembra počela je s radom zimska služba "Puteva Srbije".

ПУТАРИ ЋЕ ЧИСТИТИ 14.900 КИЛОМЕТАРА: Од јуче зимска служба Путева Србије брине да деонице буду проходне

Mehanizacija čeka sneg, nabavljeno dovoljno soli, Foto N. Fifić

Do kraja marta više od 2.000 ljudi po smenama vodiće računa da bude prohodno tačno 14.900 kilometara putne mreže u nadležnosti ovog preduzeća. A prvi posao mogli bi da imaju već krajem ovog meseca, kada bi sneg mogao da zabeli nadmorske visine veće od 1.500 metara.

Na održavanju kompletne mreže državnih puteva angažovana su 22 preduzeća za puteve. Mehanizacija i oprema je smeštena u 169 putnih baza širom Srbije.

- Prvi prioritet su 5.939 kilometara, čiji se kolovoz posipa čistom solju i moraju biti očišćeni u roku od četiri sata od prestanka padavina - istakla je Ljerka Ibrović iz "Puteva Srbije".

- Drugi prioritet su 4.355 kilometara na kojima se kolovoz posipa samo rizlom ili šljakom. Moraju biti očišćeni u roku od šest sati od prestanka padavina. Treći prioritet je ukupno 4.606 kilometara. Sa kolovoza se samo uklanja sneg i omogućava prohodnost i to u roku od osam sati od prestanka padavina.

Putari su spremili 98.000 tona soli i 1.500 tona hladne mase za sanaciju udarnih rupa. Obezbeđeno je i 100.000 tona rizle. Prema planu rada zimske službe na raspolaganju je 774 putarskih vozila i kamiona, 332 mašine i 2.191 radnik u jednoj smeni. Najviše je putara - 938.

- Posebna pažnja prilikom održavanja državnih puteva se poklanja mostu Gazela, prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i Mečka - dodaju u "Putevim Srbije".

- Na tom spisku je i prevoj Čestobrodica, uspon Rušanj, prevoji Zlatibor, Popadija, Tresibaba, Svetinja, Iriški Venac, Banstol, područja Tare, most kod Beške... Najvažniji savet je da se na put ne ide bez zimske opreme. Susrećemo se sa zastojima i problemima kada teretna vozila po snegu pođu na put sa letnjim gumama.

A putari, sasvim je moguće, možda neće dugo čekati do prve intervencije. Prema procenama Hidormetereološkog zavoda to bi moglo da se desi krajem novembra.

- U poslednjoj dekadi novembra, u predelima iznad 1.500 metara, bi moglo da dođe do zadržavanja snega - rekao je Goran Mihajlović pomoćnik direktora RHMZ.

- Na visinama između 800 i 1.400 metara se očekuje pojava snega. Moguće je da će tada i u Beogradu jutarnja kiša preći u susnežicu i sneg. Još 15 dana ste mirni.

NOVIH 14 KILOMETARA

U ODNOSU na prošlu godinu putari ove zime brinu o dodatnih 11 kilometara auto-puta do Pakovraće.

- Privodi se kraju još deonica u Srbiji - rekao je juče Zoran Stoisavljević, izvršni direktor u "Putevima Srbije". - Do Nove godine biće gotovo još 17 kilometara Moravskog koridora. Radi se Fruškogorski koridor. Do maja naredne godine biće gotova i obilaznica oko Beograda. U protekle dve godine završeno je 400 kilometara auto-puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna