ZA DUG OD 50.000 PLAĆA SE 15.000: Bankari savetuju da se dozvoljeno prekoračenje koristi u krajnjoj nuždi

B. Ca.

29. 10. 2022. u 13:00

POSLEDNjIH meseci rastu kamate na sve kredite, bilo dinarske ili stambene, a uvećane rate uveliko stižu.

ЗА ДУГ ОД 50.000 ПЛАЋА СЕ 15.000: Банкари саветују да се дозвољено прекорачење користи у крајњој нужди

Neažurni ne mogu da dobiju novu pozajmicu

Iako bi se moglo pretpostaviti da će skočiti i kamate na dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje, one su tek neznatno uvećane. Sa druge strane, i prethodnih meseci bile su vrlo visoke i na tronu kao najnepovoljnija finansijska usluga, pa ih bankari preporučuju samo u iznimnim slučajevima. U malim iznosima i kratkotrajno.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, za kraj avgusta, prosečna ponderisana kamatna stopa na godišnjem nivou za dozvoljeni minus bila je 29,11 procenata. Što znači da svako ko je čitavu godinu ovako zadužen 50.000 dinara, banci će platiti 14.555 dinar.

U slučajevima kada se sa računa skine suma i preko ovog ugovorenog limita najčešće u visini jedne plate, prosečna cena nedozvoljenog prekoračenja je 30,07 odsto godišnje.

Kamata na dozvoljeni minus je veća za 0,1 procentni poen, u odnosu na jul, a na nedozvoljeni za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec.

- U periodu od januara 2014, od kada objavljujemo pojedinačne podatke po bankama, do avgusta 2022, prosečna ponderisana kamatna stopa na dozvoljena prekoračenja stanovništva smanjena je za 4,5 procentna poena, sa 33,6 odsto, na 29,1 odsto - kažu u NBS.

- Kada su u pitanju nedozvoljena prekoračenja stanovništvu po tekućem računu, u istom periodu prosečna kamatna stopa je smanjena za čak 14,1 procentni poen, sa 44,2 odsto na 30,1 procenat.

Kako u NBS, ipak naglašavaju pozajmice po tekućem računu svuda predstavljaju najskuplju vrstu pozajmice, pre svega zbog toga što su vreme i obim njihovog korišćenja, kao i vraćanja neizvesni. Podsećaju da su uvek upozoravali građane da bi ih trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu.

- To ne znači da građani ne treba da koriste ovu vrstu pozajmice, već da odluku o korišćenju donose na bazi informacija o tome koliko dozvoljeni minus košta, a zatim i kreditna kartica ili potrošački kredit - kažu naši sagovornici. - Sasvim sigurno je da će cena biti opredeljujući faktor kod odabira određenog finansijskog proizvoda. Zbog dužeg roka otplate i niže kamatne stope građani u Srbiji mnogo više koriste gotovinske kredite i kredite za refinansiranje postojećih obaveza, kupovinu trajnih dobara nego pozajmice po tekućem računu i kreditnim karticama.

Osim jedne banke čija je kamata na dozvoljeni minus 9,73 odsto, njih 12 ima kamatu veću od 20 odsto, a šest preko 30 procenata. Najviša iznosi 34,3 procenata.

- Dogodi se da klijent ne odvoji dovoljno sredstava za ček koji treba da se realizuje, ili za ratu po kreditnoj kartici ili drugom kreditu i da račun ode u nedozvoljeno prekoračenje - objašnjavaju nam u banci.

- Tada je kamata još i veća. Najniža je oko 11,5 odsto, a najviša čak 47,7 procenata.

3,5 ODSTO VIŠE NEDOZVOLjENIH

KREDITNI izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazuje da je na kraju septembra otvoren najmanje jedan tekući račun imalo 5,7 miliona klijenata. Računa je ukupno bilo 8,5 miliona, a prosečan iznos dozvoljenog prekoračenja iznosio je 42.366 dinara. Broj računa koji su bili u nedozvoljenom minusu je za 3,5 odsto više nego lane - 274.912. Učešće docnje u iznosu dozvoljenog prekoračenja je 11,3 procenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju