POMOĆ ZA GREJANJE DO 15.000 DINARA: Ruma, Sombor i Sremska Mitrovica dodeliće energetske vaučere

E. V. N.

22. 10. 2022. u 09:00

POSLE Sremske Mitrovice i Ruma i Sombor ove grejne sezone uvode subvencije za svoje socijalno ugrožene građane u vidu energetskih vaučera.

ПОМОЋ ЗА ГРЕЈАЊЕ ДО 15.000 ДИНАРА: Рума, Сомбор и Сремска Митровица доделиће енергетске ваучере

Foto Tanjug

Novčana sredstva namenjena su za plaćanje računa za toplotnu energiju ili za nabavku ogreva. Grad Sombor i opština Ruma dodeliće svojim najsiromašnijim žiteljima vaučere po 15.000, a domaćinstva lošijeg materijalnog stanja u Sremskoj Mitrovici imaju pravo na subvenciju od 10.000 dinara.

Prijave za vaučere u Somboru se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će građani moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev, drvo, pelet, brikete. Materijalno ugroženi se za ovu vrstu pomoći prijavljuju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora.

Opštinsko veće Rume, usvojilo je u ponedeljak odluku o uvođenju subvencija u vidu energetskih vaučera, a o njoj će se izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta 13. oktobra. Prema rečima predsednice Opštine Ruma, Aleksandre Ćirić, zbog globalnog problema energetske krize koji pogađa sve, neophodno je da se pruži pomoć najugroženijim sugrađanima.

- U ovu svrhu izdvojili smo 30 miliona dinara, a po 15.000 dinara dobijaće socijalno ugrožene kategorije stanovništva - objasnila je Ćirićeva. - Ovom merom će biti obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u našim javnim preduzećima JP "Stambeno", JP "Gas-Ruma" za plaćanje računa za utrošak energije, a i za nabavku ogreva kod privatnih firmi koji prodaju čvrsto gorivo, ugalj i drva.

Ona je istakla da nevezano za meru energetskih vaučera, opština kao i svake godine socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva obezbeđuje određene količine ogreva, što će biti nastavljeno i ove sezone.

- U toku je javna nabavka i već u narednih mesec dana će svi korisnici socijalne pomoći dobiti potrebne količine ogreva - rekla je Ćirićeva.

Kao što su "Novosti" već pisale, grad Sremska Mitrovica je prvi uveo u Srbiji energetske vaučere, a najsiromašniji žitelji će dobiti pomoć za predstojeću zimu u iznosu od 10.000 dinara.

USLOVI

GRAĐANI treba da ispune određene uslove da bi dobili energetski vaučer, a to su da imaju prebivalište na teritoriji opštine i da primanja po članu porodice ne prelaze određeni iznos koji zavisi od opštine do opštine, a kreće se od 20.000 do 25.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države