PRVI U SVETU: Novi Zeland uvodi porez na krave i ovce zbog emisije gasova

Novosti onlajn

11. 10. 2022. u 15:38

VLADA Novog Zelanda predložila je plan za oporezivanje emisije gasova koje stvaraju krave i ovce na farmama, nadajući se da će smanjiti emisiju ugljenika, uprkos glasnim kritikama poljoprivrednih organizacija.

ПРВИ У СВЕТУ: Нови Зеланд уводи порез на краве и овце због емисије гасова

Foto P. Milošević

Premijerka Džasinda Ardern objavila je predlog novog zakona, rekavši da je to prvi plan te vrste koji će Novi Zeland dovesti na pravi put da postigne svoje ciljeve za smanjenje emisije metana u narednoj deceniji.

- Nijedna druga zemlja na svetu još nije razvila sistem za određivanje cena i smanjenje poljoprivrednih emisija, tako da će naši farmeri imati koristi od toga da budu prvi pokretači - rekla je ona, dodajući da će „smanjenje emisija pomoći novozelandskim farmerima da ne budu samo najbolji na svetu, već i najbolji za svet.”

Prema tom predlogu, farmeri koji ispune prag za veličinu stada i upotrebu đubriva bi morali da plate naknadu za gasove metan i azot-oksid koji stvara njihova stoka.

Ukoliko predlog bude usvojen, plaćanje poreza bi počelo 2025. i naplaćivalo se svake godine. Tačni iznosi tek treba da se utvrde.

Vlada navodi da će prihodi ostvareni od poreza biti namenjeni istraživanju i razvoju zelenih tehnologija, kao i „podsticajnim plaćanjima“ za poljoprivrednike koji koriste ekološke prakse.

Inicijativa je u prethodnom periodu naišla na veliki otpor farmera širom zemlje, i izazvala masovne proteste na ulicama Velingtona.

Nedavno su farmeri u Holandiji organizovali velike demonstracije u znak protesta protiv najave sličnih poreza, prenosi RT.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZNATE LI ŠTA JE ĐUBEK?: Ovako se pravi pirotski mladi kačkavalj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)