RUSKI PELET 410 EVRA: Na tržištu dalje vlada nestašica, a kad se pojavi skuplji je od propisanog!

E. B. T.

06. 10. 2022. u 12:00

PELETA i dalje nema gotovo nigde u Srbiji, ali je njegova cena dostigla 46.000, a kod pojedinih trgovaca premašuje i 48.000 dinara po toni, iako je Vladinom uredbom ograničena na 38.000.

РУСКИ ПЕЛЕТ 410 ЕВРА: На тржишту даље влада несташица, а кад се појави скупљи је од прописаног!

Foto D. Milovanović

Na jedinom stovarištu, na kojem su naši reporteri pronašli ovaj ogrev, rečeno nam je da košta 410 evra!

- To je pelet iz Rusije - kazali su nam prodavci. - Treba da ga spakujemo u džakove i možemo da ga isporučimo za desetak dana.

Na ostalim stovarištima kažu da nemaju pelet, jer čekaju na dostavu od domaćih proizvođača za koju ne znaju kada će stići. Većina poručuje potrošačima da za dve do tri nedelje zovu ponovo. U svakom slučaju, kada im ogrev bude isporučen, kako navode, neće koštati ispod 46.000 dinara po toni.

- Od proizvođača kupujemo po maksimalnoj ograničenoj ceni od 38.000, plus prevoz, mi ne možemo ispod 46.000 dinara da prodajemo - objašnjavaju nam na jednom stovarištu.

- Ne pravimo nove liste čekanja, jer nismo realizovali isporuke ni za kupce sa dosadašnjih spiskova. Tako da građani mogu samo da zovu ponovo za dve do tri nedelje da provere da li se situacija promenila.

Proizvođači "čuvaju" trupce za zimu, Foto D. Milovanović

Peletari navode da određene količine svakodnevno isporučuju stovarištima, ali da je sve to već rezervisano, te se odmah tovari na kamione i ide direktno do krajnjeg kupca. Jedan od najvećih proizvođača ovog ogreva kaže da za maloprodaju neće biti ništa do kraja oktobra.

Podsetimo, Vlada je u cilju stabilizacije "zamrzla" maloprodajnu cenu peleta na maksimalnih 38.000 dinara po toni i zabranila njegov izvoz. Te mere, kao ni stalni inspekcijski nadzor nisu pomogli da se tržište stabilizuje. Kada je početkom avgusta ograničena cena, domaći proizvođači peleta su formirali svoje maloprodajne mreže. To im je omogućilo da i oni plasiraju ogrev na tržište po najvišoj dozvoljenoj ceni, ali je sa druge strane smanjilo isporuku stovarištima. Takođe, kako su nam maloprodavci rekli, u ovim okolnostima uvoz se ne isplati, jer je pelet svuda u okruženju skuplji. Na smanjenu ponudu ovog ogreva na našem tržištu utiče još jedan razlog o kojem su "Novosti" već pisale. Dobar poznavalac prilika na tržištu tvrdi da bi domaći proizvođači mogli da proizvode više peleta, ali da i dalje na zalihama drže veće količine sirovine, odnosno drva, jer se nadaju da će Vlada podići cenu tog ogreva ili da će omogućiti njegov izvoz. Oni tako pokušavaju sebi da obezbede bolju zaradu.

- Inspekciji će se pravdati da drvo čuvaju za proizvodnju peleta u zimskim mesecima, u decembru i januaru, odnosno za period kada neće dobijati sirovinu, jer tada nema seče - objašnjava naš sagovornik.

Proizvođači "čuvaju" trupce za zimu, Foto D. Milovanović

Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić rekao je da proizvođačima cene peleta ne odgovaraju, jer su one u regionu znatno više.

- Cena u Hrvatskoj je 574 evra, a u Sloveniji 581 - kazao je nedavno Glavonjić.

- U junu je bilo obrnuto, kod nas je pelet bio najskuplji. Tada je njegova cena u Srbiji bila u rangu Austrije. Za samo tri meseca porasla je za 230 evra i sada je 567, a u Italiji je viša od 700.

Uvoznici peleta, kako je istakao, nemaju nikakav stimulans da se bave tim poslom, jer je fabrička cena u Hrvatskoj 450 evra, a u BiH je na snazi zabrana izvoza.

- Jedino je izvesno da je neizvesno - ocenio je Glavonjić.

- To pokazuje kakva je situacija na tržištu energenata u Srbiji. Kakva god odluka da se donese po ovom pitanju, imaće svoje dobre i loše strane.

SAMO DA GA NEGDE NAĐEMO

STEVAN Marković iz Beograda više od mesec dana intenzivno pokušava da dođe do peleta.

- Ne znam koga sve nisam zvao, svi mi kažu da se javim ponovo za dve ili tri nedelje - navodi Marković. - Niko više ni ne nudi tonu peleta ispod 46.000 dinara. Sa višom cenom smo se pomirili, samo da ga nađemo, da se ne smrzavamo ove zime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici