"POKAZALO SE KOLIKO SMO RANJIVI": Ursula fon der Lajen iznela privremeno rešenje koje će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta

Novosti online

05. 10. 2022. u 10:45

EVROPSKA unija bi trebalo da uvede privremenu gornju granicu cena prirodnog gasa i pojača zaštitu vitalne infrastrukture, rekla je danas predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

ПОКАЗАЛО СЕ КОЛИКО СМО РАЊИВИ: Урсула фон дер Лајен изнела привремено решење које ће обезбедити боље функционисање тржишта

AP Photo/Virginia Mayo

- Uvođenje ograničenja na gas u celini je privremeno rešenje, dok ne budemo razvili novi indeks cena EU, koji će obezbediti bolje funkcionisanje tržišta i Komisija je već počela da radi na tome - kazala je predsednica EK u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Ona je navela da je u pismu liderima EU, koji se sastaju u Pragu od četvrtka, predložila da Unija uspostavi zajednički sistem nabavke energenata.

Fon der Lajenova naglasila je i da zemlje Evropske unije treba da pojačaju zaštitu svoje vitalne infrastrukture sprovođenjem stres testova i upotrebom satelitskog nadzora za otkrivanje potencijalnih pretnji.

- Dela sabotaže na gasovodu Severni tok pokazali su koliko je naša energetska infrastruktura ranjiva. U interesu je svih Evropljana da bolje zaštite ovu vitalnu infrastrukturu - izjavila je predsednica EK u obraćanju poslanicima.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VLADA SRBIJE POMAŽE GRAĐANIMA: Evo ko će imati pravo na manje račune za struju