AKO SE POKVARI, NEĆE IMATI KO DA GA POPRAVI: Operater "Turskog toka" mora da obustavi radove na održavanju zbog sankcija EU

E. B. TALIJAN

05. 10. 2022. u 09:44

OPERATER "Turskog toka" prinuđen je da obustavi radove na održavanju i popravci tog gasovoda zbog sankcija Evropske unije.

АКО СЕ ПОКВАРИ, НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА ГА ПОПРАВИ: Оператер Турског тока мора да обустави радове на одржавању због санкција ЕУ

Valjda neće da se pokvari "Turski tok", Foto Shutterstock

Ova saznanja prenose pojedini zapadni mediji koji su imali uvid u prepisku nadležnih u holandskoj firmi South Stream Transporta B.V., koja pripada "Gaspromu" i upravlja ovim cevovodom, a kojim plavo gorivo stiže i do Srbije i Mađarske.

Kako navode, Oleg Aksitin, direktor te kompanije, obavestio je menadžere da im je povučena licenca i da zbog toga obustave izvršenje svih ugovora koji se tiču tehničke podrške cevovodu, što uključuje montažu, testiranje, popravku, održavanje. Zaposlenima je rečno i da se suspenduju sporazumi sa zapadnim dobavljačima robe i usluga, poput kontrolnih ventila i elemenata za održavanje gasovoda. To konkreno znači, da niko neće moći da izvrši popravke, ako je cev oštećena, ukoliko curi gas ili ako se deo cevovoda raspadne zbog zemljotresa. Kako se navodi, spcijalizovani brodovi redovno kontrolišu gasovod, koji je smešten na dubini od tri kilometra, radi popravki, a ta oprema se uglavnom uvozi sa Zapada.

Podsetimo, prethodno je operater, saopštavajući da mu je oduzeta izvozna dozvola zbog novih sankcija EU, istakao da to ne ograničava isporuku plavog goriva gasovodom u Tursku i evropske zemlje. Kompanija je podnela zahtev za novu izvoznu dozvolu, ali nije poznato da li će je dobiti.

Foto Shutterstock

Kao što su "Novosti" već pisale, imajući u vidu da odnosi Rusije i Zapada eskaliraju, kao i iracionalno ponašanje Brisela, moguće je da Srbija bude kolateralna šteta i da ostane bez dotoka plavog goriva. Ovaj razvoj događaja taj scenario čini još realnijim. Tome u prilog ide izjava bugarskog političara, bivšeg bliskog saradnika Bojka Borisova Cvetana Cvetanova, koju je nedavno preneo internet portal "Euroaktiv".

- Gasovod "Turski tok" je kanal za ruske interese u jugoistočnoj Evropi i trebalo bi da bude predmet sankcija - rekao je tada Cvetanov.

Sjedinjene Američke Države pritiskaju Evropsku uniju da prekine sve energetske veze sa Rusijom. Nakon sabotaže na cevovodima "Severnog toka" na dnu Baltika, jedine dve preostale rute kojima sada stiže ruski gas u Evropu su kroz Ukrajinu i "Turski tok". Po svemu sudeći, cilj je da se i ti pravci dotoka zaustave. Istovremeno Amerika preuzima evropsko tržište od Rusije i profitira izvozeći veće količine tečnog gasa LNG.

Zbog aktuelnih okolnosti, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijatro nedavno je skrenuo je pažnju i na bezbednost "Turskog toka". On je istakao da se u ovoj situaciji mora posvetiti veća pažnja bezbednosti tog gasovoda kako bi se izbegli incidenti poput onih koji se odnose na "Severni tok" 1 i 2. Nakon te sabotaže, on ocenjuje da rad cevovoda na dnu Baltika nije zagarantovan i da je zato značaj "Turskog toka" povećan. Pozvao je čelnike zemalja kroz koje prolazi "Turski tok" da obrate pažnju na njegovo funkcionisanje.

Srbija je učinila sve da obezbedi stabilno snabdevanje našeg tržišta plavim energentom. Trenutno država u našem zakupljenom skladištu u Mađarskoj ima 380 miliona kubnih metara gasa, a u Banatskom Dvoru 280 kubika. To su rezerve samo za vanrednu situaciju, ukoliko dođe do prekida u isporuci gasovodom. Količine od 660 miliona kubnih metara značajne su i daju sigurnost da ćemo uspeti da preguramo zimu ukoliko dođe do potpunog prekida u snabdevanju.

REZERVE DOVOLjNE ZA ZIMU

SRBIJA tokom hladnih dana, na dnevnom nivou, u zavisnosti od vremenskih prilika, troši od 11,5 do 16 miliona kubika. Dogovoreno je da ćemo iz naših skladišta u Mađarskoj moći da povlačimo šest miliona, a iz Banatskog Dvora četiri, što je ukupno 10. Time bi bio pokriven značajan deo potrošnje tokom zimskih meseci u slučaju da dođe do prekida u snabdevanju.

BONUS VIDEO: SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

 

SNIMCI DEJSTVA "GRADA": Dejstva ruskih projektila u zoni odbrane vazdušnog prostora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju