100 MILIJARDI DOLARA U ČIPOVE: Grade kompleks fabrika

P. Z. S. / reuters.com

04. 10. 2022. u 19:13

PROIZVOĐAČ čipova Mikron Tehnolodži (Micron Technology) (MU.O) saopštio je u utorak da planira da uloži do 100 milijardi dolara u narednih 20 i više godina u izgradnju kompleksa fabrike kompjuterskih čipova u severnom delu Njujorka, u pokušaju da podstakne domaću proizvodnju čipova.

100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА У ЧИПОВЕ: Граде комплекс фабрика

Foto Tanjug/AP

Očekuje se da će projekat, za koji Micron tvrdi da će biti najveća fabrika za proizvodnju poluprovodnika na svetu, otvoriti skoro 50.000 radnih mesta u Njujorku, a investicija u prvoj fazi od 20 milijardi dolara planirana je do kraja ove decenije.

Micron je u avgustu najavio svoje planove da investira 40 milijardi dolara do kraja decenije u izgradnju proizvodnje memorije u više faza u Sjedinjenim Državama.

Podsticaj u novim investicijama u čipove dolazi nakon što je predsednik Džo Bajden u avgustu potpisao Zakon o ČIPOVIMA i nauci (CHIPS and Science Act), obezbeđujući 52,7 milijardi dolara subvencija za američku proizvodnju i istraživanje poluprovodnika kako bi se povećala konkurentnost sa Kinom.

BONUS VIDEO - TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA: Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a