GORE STANJE NEGO ZA VREME PANDEMIJE: Italija ostaje bez firmi

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

04. 10. 2022. u 00:20

NA Apeninskom poluostrvu samo u prvom tromesečju ove godine zatvoreno je 110.185 firmi, što je za 11 posto više nego u prvom tromesečju 2021, godine pandemije, od tog broja 72 posto su privatna preduzeća, potom kompanije, firme sa udruženim kapitalom…

ГОРЕ СТАЊЕ НЕГО ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Италија остаје без фирми

Foto: EPA

Najpogođeniji italijanski regioni su oni na severozapadu gde je i obim ekonomske aktivnosti najveći, od iskazanog zvaničnog broja to je 27 posto, sledi ih centralni deo Italije sa 23, jug sa 22, severoistok sa 20, ostrva sa 8 posto zatvaranja.

Među sektorima to su trgovinski koji je zatvorio 29.000 firmi, potom firme koje se bave izradnjom, slede ih poljoprivredne aktivnosti. Novac koji su dobijali kao pomoć od države ni izbliza nije mogao da pokrije troškove izdržavanja firmi, a nakon uvećanja računa za gas i struju, jednostavno je postalo nepodnošljivo.

Posebno poglavlje u Italiji je zatvaranje hotela i čitavih lanaca, čak i onih najuglednijih, ne mogu da podnesu troškove održavanja i sa punim hotelima. Najpre je pandemija pozatvarala hotele jer nije bilo turista, potom su brojni otvorili u nadi da će nadoknaditi izgubljeno i stigao je pravi udarac od uvećanja računa za energije.

Vest dana je da se poznati lanac od 5 hotela „Karol” na jugu Italije, u Salentu, Santa Marija di Leuka, Galipiliju, otvoren od 1966. godine, juče zatvorio, kapaciteta 1.100 mesta, bio je operativan čitave godine, ima 275 zaposlenih i generalni direktor Atilio Kaputo morao je da saopšti medijima „zatvaram”, radi korektnosti ostaće otvoreni samo dok ne istekne rezervacija, da ne razočaraju klijentelu.

- 55 godina rada izgori jedan dvomesečni račun za struju, 500.000 evra, znači uvećan 500 puta, uprkos dobrim rezervacijama letnjim i onim za jesen ne uspevamo ni iz daleka da pokrijemo troškove, jer cena energija se još uvećava i nema kraja, zatvaramo sa negativnim bilansom, šaljemo sve na kasu uzajamne pomoći, familije treba da žive od nečega.

Već dva meseca redukovali su sve servise, sate uključivanja rashladnih uređaja i usred leta, prepolovili rasvetu u restoranima i u svim drugim prostorima, smanjili broj frižidera, imali su i sistem solarnih panela, „sve smo učinili kao jedan dobar otac u familiji, sve je bilo malo, cene klijentima možemo da podignemo samo koliki je evropski prosek inflacije, to nije ni izbliza dovoljno. Pri tom je uvećana cena svega što nam je potrebno, od benzina preko brašna i sveukupne hrane na tržištu”.

Na pitanje kako je mogućno da država potceni takve strukture koje opstaju na ogromnoj količni struje direktor odgovara; „Italija nije učinila ništa slično Nemačkoj koja je u jednoj noći odlučila da nameni 200 milijardi evra za familije i firme, a Italija čini deo EU. Ovo je istinska ratna ekonomija”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel