KREMLJ O EKSPLOZIJAMA NA SEVERNOM TOKU: Sabotažu gasovoda izveli Anglosaksonci

I. Stanojević

01. 10. 2022. u 08:45

SABOTAŽU na gasovodima "Severni tok" 1 i 2 izveli su oni koji su za to imali interes, a to su Anglosaksonci - tvrdi ruski predsednik Vladimir Putin.

КРЕМЉ О ЕКСПЛОЗИЈАМА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ: Саботажу гасовода извели Англосаксонци

Foto AP

Tokom jučerašnjee obraćanja javnosti on je ocenio da "su Amerikanci faktički pristupili uništavanju evropske energetske strukture, terajući EU da odustane od ruskih energenata i vode Evropu ka deindustrijalizaciji". Šef Kremlja nazvao je evropske političare koji na to pristaju lakejima i izdajnicima svojih naroda.

Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev izjavio je da je lako utvrditi ko ima koristi od diverzije na ruskim gasovodima u Baltiku - Amerika.

- Bukvalno od prvih minuta posle saopštenja o eksploziji i oštećenju dva ruska gasovoda "Severni tok" zapadne zemlje su pokrenule kampanju u traženju krivaca. Ali, očigledno je da ekonomsku korist od toga imaju SAD - kazao je Patrušev.

Rusija i Zapad slažu se u pretpostavci da je curenje na gasovodima "Severni tok" 1 i 2 posledica sabotaže, a ne kvara ili slučajnog podvodnog incidenta. Ali, dok SAD i zapadnoevropske zemlje za havariju optužuju Moskvu, Kremlj tvrdi da krivica leži na Zapadu. Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR), saopštila je juče da ima informacije koje ukazuju na umešanost Zapada u teroristički napad na ova dva gasovoda.

- Već imamo neke materijale koji ukazuju na zapadni trag u organizovanju i sprovođenju ovog terorističkog napada - izjavio je direktor službe Sergej Nariškin. - Zapad čini sve da sakrije prave počinioce i organizatore tog napada.

Iz Moksve poručuju da, ako SAD stoje iz diverzija na oba "Severna toka", to neće ostati bez ruskog odgovora. Zamenik ruskog međunarodnog komiteta Saveta Federacije Vladimir Džabarov je poručio da će se, ako istraga o eksplozijama ukaže na umešanost SAD, situacija "kardinalno promeniti".

- Tada isporuke tečnog gasa u Evropu za Amerikance mogu da se pretvore u košmar. Zar su naši protivnici potpuno izgubili razum? - pita se on.

Pojedini ruski vojni stručnjaci smatraju da je počinilac Velika Britanija. Tako kapetan Vladimir Gundarov ocenjuje da "nema sumnje" da je sabotaža britanskih ruku delo.

- Definitivno, bila je to sabotaža i najverovatnije su to uradili Britanci. Jer, to im ide naruku, a imali su i priliku da to urade - zaključuje Gundarov. - Baza britanskih pomorskih specijalnih snaga, njihova tradicionalna rezidencija, nalazi u Norveškoj, severno od Tromsa, u bivšoj norveškoj vojnoj bazi Olavsvern.

Cilj sabotaže veli Gundarov bila je pre svih Nemačka koja u periodu jesen-zima, ne treba da ima ikakvu šansu da dobija ruski gas putem "Severnog toka". Dojče vele piše da mnogi na društvenim mrežama tvrde da su za moguću sabotažu odgovorne SAD i da se, pritom, često navodi da su američki ratni brodovi stacionirani na području Baltika. Između ostalih, to tvrde i političari desničarske Alternative za Nemačku (AfD). Američki ministar odbrane Lojd Ostin, smatra da je prerano da se spekuliše ko bi mogao da stoji iza pucanja gasovoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)