RUSI ĆE TRAŽITI 17 MILIJARDI EVRA ODŠTETE: Moguće je cevi zbog popravke podići na površinu mora

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 09. 2022. u 07:21

ŠVEDSKA obalska straža pronašla je još jedno mesto odakle curi gas iz ruskog gasovoda. O tom piše švedski list "Svenska dagbladet", oslanjajući se na predstavnike obalne straže te države.

РУСИ ЋЕ ТРАЖИТИ 17 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ОДШТЕТЕ: Могуће је цеви због поправке подићи на површину мора

Foto AP

Do sada su pronađena dva oštećenja na gasovodima u švedskim vodama i dva u danskim.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharova izjavila je juče da se diverzija na ruskim gasovodima na Baltiku dogodila u zoni koju potpuno kontrolišu američke obaveštajne službe.

Kompanije koje su investirale u gradnju "Severnog toka" 1 i 2 su osigurale gasovode od mogućih diverzija i eksperti kažu da će tražiti 17 milijardi evra kompenzacije. Gradnja "Severnog toka 2" koštala je 9,5 milijardi evra, a "Severnog toka 1" 7,5 milijardi evra. Oba gasovoda su bila godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubika.

Mnogi se sada pitaju hoće li "Gasprom" sa partnerima hteti da popravi delove gasovoda koje su diverzanti oštetili. Predsednik Komiteta za energetiku ruskog parlamenta Pavel Zavaljni kaže da za popravak gasovoda treba najmanje pola godine.

Pavel Zavaljni objašnjava da se gasovodi mogu popraviti na dva načina. Prvi je da se pomoću posebnih kesona napravi remont pod vodom ili da se cevi podignu na površinu mora. To je dosta komplikovan zadatak pa zato treba mnogo vremena. Ako se cevi vade na površinu potrebne su dizalice snage tri hiljade tona.

Foto AP

- Kad je pravljen gasovod, bilo je unapred predviđeno da je moguće cevi podići na površinu mora - kaže Zavaljni. Za tu operaciju neophodni su odgovarajući brodovi.

Jedan broj ruskih eksperata sumnja da će se gasovodi u sadašnjim uslovima popravljati. Ako se akcionari i odluče za popravak gasovoda, prvo treba da se napravi analiza havarije uz procenu štete.

U priče koje se šire na Zapadu kako je do havarije moglo doći zbog naglog podizanja pritiska u cevima, u Rusiji niko ne veruje. Oba gasovoda nisu radila tako da pritisak nije mogao da skoči. Sve ukazuje da su gasovodi eksplozijom oštećeni jer iz velikih rupa šiklja gas.

Naravno da Rusiji nikako ne može biti u interesu to što se dogodilo na gasovodima. Ni Nemačkoj ne odgovara što su oštećeni gasovodi kojim je dobijala jeftino plavo gorivo iz Rusije. Profitiraće samo Amerikanci koji će prodavati skupo svoj tečni gas. U prvih šest meseci ove godine Amerika je postala najveći izvoznik tečnog gasa na svetu, povećala je izvoz takvog gasa za 12 odsto i to uglavnom u EU i Veliku Britaniju.

Ako bude jaka zima Zapadna Evropa može da ponovo dobija gas iz Rusije ili preko Ukrajine ili da nagovori Poljsku da razblokira gasovod "Jamal-Evropa" kojim je još iz sovjetskog vremena plavo gorivo stizalo u evropske zemlje.

Ovakve havarije na gasovodima do sada nije bilo u svetu. Pre desetak godina došlo je do curenja gasa na kinesko-honkonškom gasovodu "Jačeng" ali je dijametar cevi tamo bio dvostruko manji od ruskih pa je i problem bio lakše rešiv. Ali i taj gasovod se popravljao četiri godine.

Rusija ima svoje brodove sa kojima može da popravi gasovode. "Fortuna" je postavljala cevi gasovoda "Severni tok 2" pa bi mogla da učestvuje i u popravci. Sada je pitanje hoće li Danska dozvoliti ruskim stručnjacima da pregledaju oštećeni gasovod i daju svoju ocenu.

Preko danskih teritorijalnih voda prolazi i gaspovod "Baltik pajp" koji prevozi gas iz Norveške u Poljsku, a godišnjeg kapaciteta je deset milijardi kubika.

Foto Tanjug/AP

SNAGA SIBIRA VEĆ DOGOVORENA

I pre diverzije na severnim gasovodima na Baltiku Rusija se već dogovorila sa Kinom da gradi još jedan krak gasovoda "Snaga Sibira" kojim bi se rusko plavo gorivo usmerilo na istok. Prošle godine Rusi su u inostranstvu prodali 251 milijardu kubika gasa, a Ministarstvo energetike RF prognozira da će se do 2030. godine dostići godišnja prodaja od 265 milijardi kubika gasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a