SKIJANJE OD 1.000 DO 5.000 EVRA: Autobuski prevoz skuplji za 50 odsto

J. Su.

30. 09. 2022. u 10:00

SKIJANjE će ove godine biti skuplje za više od 20 odsto. Osim prevoza, koji je do nekih destinacija "papren", poskupeo je ski-pas, ali i smeštaj.

СКИЈАЊЕ ОД 1.000 ДО 5.000 ЕВРА: Аутобуски превоз скупљи за 50 одсто

Foto Privatna arhiva

Tako, ne računajući prevoz, četvoročlana porodica će morati da izdvoji više od hiljadu evra za šest dana na snegu. Ima smeštaja na Kopaoniku i za više od 500.000 dinara. Za toliko se nudi sedam polupansiona za dvoje odraslih i dvoje dece.

Kao i svake godine pravi ljubitelji skijanja najradije odlaze u Francusku. Ona je i ove sezone najmanje podigla cene smeštaja i ski-

-pasa, a skijanje na Alpima teško može da se poredi sa bilo čime. U odnosu na region, čini se da najskuplje zimovanje izađe na jednoj od najlepših srpskih planina - Kopaoniku. Naročito ako se uzme u obzir da se poslednjih godina, na stazama u centru, u redu za žičaru, čekalo i više od sat vremena.

- Najbitnije je da će sva skijališta u Evropi i regionu raditi - rekla nam je Slađana Nikodijević, iz jedne ski-organizacije. - Spekulisalo se ovde da zbog energetske krize neće raditi ski-centri, da neće biti proizvodnje veštačkog snega. Svakako, mnoga skijališta u Evropi su na tim visinama da im veštački sneg i ne treba. Francuska je, zasad, jedina ozbiljna destinacija. Cene smeštaja negde su povećane za sedam do 10 odsto. Ski-pas u Italiji i Austriji skuplji je za 10 do 15 procenata. Kada govorimo o prevozu, autobuski je poskupeo za 40 do 50 odsto. Ovakav skok je zbog cena putarina, a tu su i prolaz kroz tunele, gorivo, porezi koji su nametnuti za autobuse.

Foto shutterstock

Kako nam je ispričala Nikodijevićeva, najtraženije im je inostranstvo, Francuska, Italija i Austrija. Uz to, odlično prodaju aranžmane na Jahorini. Kopaonik kasni sa cenama, pa su pojedini objekti tek prošle nedelje objavili cenovnike. Čekalo se koliko će da poskupe.

- Sada svi prelaze na dinamične cenovnike i potražnja diktira cenu - govori Nikodijevićeva. - Ako se sada rezerviše, može da se prođe jeftinije i za 35 podsto, samo na ski-pasu. Smeštaj u Austriji, Italiji i Francuskoj ima odličan "frst minit". Kopaonik će biti za najmanje 20 odsto skuplji, a poskupelo je i na Jahorini. I ski-pas i smeštaj. Ipak, oni su dosta radili na proširenju staza i žičara, pa je to poskupljenje i opravdano.

Striktna pravila za odlazak na skijanje

U Francuskoj, recimo, od 7. do 14. januara, dok ovde traje raspust, četvoročlana porodica može da ode na zimovanje za nekih 1.100 evra. Tu su uključeni smeštaj u apartmanima, ski-pas i škola skijanja. Autobuski prevoz po osobi je 100 evra za odrasle, deca ne plaćaju. U Austriji je nešto skuplje, pa isti taj termin košta od 1.600 do 2.000 evra četvoročlanu porodicu. U Italiji, Madona di Kampiljo je skoro rasprodata u to vreme. Ona je oko 1.400 evra. A, Dolomiti 1.800. Svuda se podrazumevaju ski-karta, smeštaj i škola skijanja, objasnila nam je Nikodijevićeva. Skijanje na Jahorini, u tom periodu može da košta od 850 do 1.000 evra za dvoje odraslih i dvoje dece.

KOPAONIK I JAHORINA TRAŽENI

SMEŠTAJ na Kopaoniku, druge nedelje januara, za četvoročlanu porodicu, košta od 50.000 do 550.000 dinara. Hoteli uglavnom nude uslugu polupansiona. Samo najam apartmana košta u proseku oko 100.000 dinara. Cena ski-pasa, od 8. januara, recimo, za odrasle košta 16.500, a za decu 10.350 dinara.

I skijanje na Jahorini je poskupelo. Ipak, i pored gužvi, redovi za žičare nisu postojali. A ove sezone ima i više uređenih staza. U špicu sezone, šestodnevni ski-pas za odrasle košta 146, a decu 123 evra. Cene smeštaja na olimpijskoj planini slične su kao i na Kopaoniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati