PROCENE OPERATERA SEVERNOG TOKA: Curenje gasa biće otklonjeno u ponedeljak - nema prognoze kada će gasovod ponovo raditi

Novosti onlajn

29. 09. 2022. u 16:15

OPERATOR gasovoda „Severni tok“, kompanija „Nord strim AG“ planira da otkloni curenje gasa sledećeg ponedeljka, 3. oktobra, saopštila je agencija „Rojters“, pozivajući se na predstavnika kompanije.

ПРОЦЕНЕ ОПЕРАТЕРА СЕВЕРНОГ ТОКА: Цурење гаса биће отклоњено у понедељак - нема прогнозе када ће гасовод поново радити

Foto AP

Kako se navodi, trenutno nije moguće dati bilo kakve prognoze u vezi daljeg rada gasovoda dok stručnjaci kompanije ne stignu na mesto incidenta kako bi procenili štetu.

- Dok ne bude rezultata procene štete, ne mogu se praviti nikakve prognoze. Procena štete može biti izvršena na licu mesta, čim uspemo da se približimo tom području. Trenutno je pristup tamo ograničen - rekao je predstavnik kompanije, prenosi „Rojters“.

Takođe je istakao da će gas verovatno prestati da curi iz oštećenog gasovoda „Severni tok 1“ u ponedeljak, 3. oktobra.

Incident na gasovodima

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

DELIMIČNA MOBILIZACIJA U TOKU: Novi regruti okupljaju se u Sevastopolju, Kemerovu i Jakutsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)