PROMENE U ŠPANIJI: Sindikati žele smanjenje radne nedelje na 35 sati

Tanjug

28. 09. 2022. u 19:12

MINISTARSTVO finansija Španije razmatra povećanje plata javnih službenika od 3,5 odsto, navode sindikalni izvori, a prenosi RTVE.

ПРОМЕНЕ У ШПАНИЈИ: Синдикати желе смањење радне недеље на 35 сати

Foto: Profimedia

U intervjuu za TV kanal "24 casa", generalni sekretar radničkih komisija Unai Sordo nije želeo da spekuliše o brojkama, ali je jasno izneo stav svog sindikata da očekuje dogovor o povećanju zarada.

Prema pisanju lista El Pais, zajedno sa povećanjem plata, ministarstvo koje vodi Marija Hesus Montero ima nameru da ponudi mogućnost skraćenje radne nedelje javnih službenika na 35 sati.

Iz Ministarstva finansija nisu želeli da potvrde cifre koje će ponuditi jer su pregovori otvoreni.

Hiljade zaposlenih u javnim upravama izašlo je na ulice u Madridu, 24. septembra, tražeći od španske vlade "pravedno" povećanje plata i "efikasne" ekonomske mere koje pomažu u borbi protiv rasta cena.

Centralni nezavisni sindikat (CSIF) je saopštio da je više od 70.000 ljudi prisustvovalo demonstracijama, kojima se pridružila i jedna policijska organizacija, dok su predstavnici vlade dali privremenu procenu da ih je bilo između 15.000 i 17.000.

Demonstranti su pozvali vladu da ažurira plate u javnom sektoru 2022. godine, retroaktivno, po ugledu na mere koje je Francuska usvojila prošlog jula, da povrati kupovnu moć i da pregovara o višegodišnjem povećanju plata kako bi se nadoknadila kupovna moć koja je smanjena od 2010. godine.

BONUS VIDEO: 

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TAJANSTVENA ESKADRILA X-500 U RATU ISCRPLJIVANJA: Kako je sovjetski MIG-25 vladao nebom iznad Izraela