POSKUPLJENJA U NEMAČKOJ: Računi za grejanje skaču 550 evra za stan od 70 kvadrata

Novosti onlajn

28. 09. 2022. u 16:49

VISOKE cene energije u Nemačkoj uzrokuju ove godine veći porast troškova grejanja nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

ПОСКУПЉЕЊА У НЕМАЧКОЈ: Рачуни за грејање скачу 550 евра за стан од 70 квадрата

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ogrevno drvo takođe značajno poskupljuje.

Sve to bi mnogi u Nemačkoj mogli osetiti na računima u idućoj godini.

- Troškovi za grejanje na gas, lož-ulje i struju posebno naglo rastu, kao što analiza pokazuje - saopšteno je za nemačku agenciju dpa iz neprofitne konsultantske firme co2online, piše Feniks magazin.

Shodno tome, grejanje prosečnog stana od 70 kvadratnih metara u stambenoj zgradi na prirodni gas i lož-ulje verovatno će koštati više: oko 67 posto za prirodni gas i oko 53 posto za lož-ulje. To bi bilo najmanje 550 evra više godišnje za gas i gotovo 500 evra za naftu.

Za 2021. co2online je već zabeležio povećanje troškova od 20 posto za zemni gas i 51 posto za lož-ulje, prenosi Večernji list.

Dok su troškovi za drvne pelete u to vreme ostali relativno stabilni, prema analizi, ovaj energent takođe je pod uticajem značajnih poskupljenja u tekućoj godini: očekuje se da će grejanje na drva poskupjeti 54 posto, a time i za prosečnu od oko 310 evra po stanu.

BONUS VIDEO:

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)