GURAJU MLEKO U PUTER: Na policama u radnjama širom zemlje sve je manje i uvoznog, poljskog i češkog mleka

E. R.

28. 09. 2022. u 13:00

PROIZVODNjA mleka u Srbiji je u krizi, a stočari i primarni proizvođači su u problemima!

ГУРАЈУ МЛЕКО У ПУТЕР: На полицама у радњама широм земље све је мање и увозног, пољског и чешког млека

Foto privatna arhiva

Razlog je kako tvrde upućeni što su naši glavni mlekari motivisani velikom zaradom na izvozu potpuno zanemarili domaće potrošače, prodali sve preko granica i ostali smo kratki za neophodnu namirnicu. Dodatnu, laku i brzu zaradu, naravno, nisu podelili sa farmerima, koji već godinama traže veću otkupnu cenu. Ali, nažalost, dobijaju samo mrvice. Zato su i smanjili broj mlečnih goveda. A, pojedini mali proizvođači su odustali od prodaje mleka.

Kao posledicu tog, smatraju stručnjaci, neodgovornog ponašanja imamo prazne police, ili po koje, raštrkano mleko iz uvoza. Proizvođači iz Poljske, Hrvatske, Slovenije, Češke ili Mađarske zauzeli su mesto našim, domaćim. Mlekare u Srbiji dugo godina plaćale su mleko ne više od 35 do 40 dinara po litri. I to za premijum i najkvalitetnije. Manje mlekare su davale i 25 dinara. Sve to bilo je nedovoljno za preživljavanje srpskih stočara. S druge strane, domaće mlekare su se okrenule izvozu, naročito velike, pa ne čudi što se srpsko mleko nalazi u radnjama po regionu ili Evropi. Njima lepo, a za farmere ne haju.

- Mlekare sada nude veće cene ali je to trebalo da se dogodi pre pet godina - kazao nam je primarni proizvođač mleka iz okoline Subotice.

- Broj goveda sam prepolovio i uskoro ću i ovo zatvoriti. Odavno mi se ne isplati da držim krave.

Da bi ublažili nestašicu, ali i činjenicu koju nadležni objašnjavaju, da narod kupuje enormne količine mleka, država je donela odluku da uveze određene količine iz Poljske i Češke. Tako je iz Poljske stiglo 3.000 tona, a oko 6.000 litara iz Češke. Država će, kako saznajemo, nastaviti da ga uvozi, sve dok se ne sredi situacija.

Nije dugo ni ovo mleko opstalo na policama, već ovih dana mnoge su prazne ili su zaposleni pakovanja "raštrkali" po rafovima, da deluje manje prazno. Pojedini agroekonomisti smatraju i da mleka nema jer više ide u preradu, zato što cene tih proizvoda nisu ograničene. To je dalo vetar u leđa prerađivačima, pa su cene putera, jogurta, sira povećane i za više od 80 odsto.

OTKUP POKRIVA POLOVINU TROŠKOVA

OTKUPNE cene mleka ne porkivaju ni 50 odsto proizvodnje. Stočari kažu da subvencije koje dobiju za razvoj i genetsko unapređenje daju za hranu ili podmire određene naknade državi. Nadležni su nekoliko puta do sada pokušali da iskontrolišu ovu nestašicu tako što su ograničili marže trgovcima, ali i cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti. Ono sada ne sme da košta više od 128,99 dinara. Ipak, u radnjama ga maltene i nema, iako su proizvođači u obavezi da ga isporuče. Inače, najavljeno je i da bi ovo ograničenje moglo da bude ukinuto već od 1. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza