MINISTAR MALI O PREDSTOJEĆOJ ZIMI: "Nisam rekao da ne brinemo, ali ćemo se boriti i izboriti"

Novosti online

26. 09. 2022. u 08:36

MINISTAR finansija Siniša Mali je gostovao u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije, gde je govorio o novom stendbaj aranžmanu sa MMF-om.

МИНИСТАР МАЛИ О ПРЕДСТОЈЕЋОЈ ЗИМИ: Нисам рекао да не бринемо, али ћемо се борити и изборити

Foto: Printscreen/RTS

Ministar je rekao da je aranžman sa MMF-om važan za Srbiju, i da je ta organizacija pomogla našoj zemlji da sprovede mere fiskalne konsolidacije.

- Mi ćemo 20. oktobra ponovo imati misiju MMF u Srbiji, i tada ćemo razgovarati na koji način dalje da sarađujemo sa fondom. Postojeći aranžman ističe 2023. godine, i prirodno je da vidimo na koji način ćemo sarađivati i dalje. Jedna od potencijalnih tema i mogućnosti je stendbaj aranžman - ističe Mali.

On kaže da bi taj aranžman dao dodatnu dozu sigurnosti našoj zemlji i impuls za dalji razvoj.

- Sa te strane gledamo i tu opciju. U tom trenutku mogli bismo da povučemo i neka sredstva od MMF, mnogo povoljnija nego na međunarodnom tržištu kapitala - rekao je ministar.

Mali dodaje da se svet nalazi u velikoj krizi, i da država mora da obezbedi dovoljno finansijskih sredstava.

- Zato je bilo važno da od Emirata dobijemo kredit od milijardu dolara, po samo tri odsto. Da izađemo sada na međunarodno tržište kapitala, dobili bismo kamatu od 7 do 8 odsto - kaže on.

Ministar je govorio i o javnom dugu naše države, i rekao je da nije javnost bila zabrinuta, već određen broj neodgovornih pojedinaca.

- Javni dug Srbije u evrima je 31,5 milijardi. Ako pogledate apsolutni iznos tog duga, vi vidite da mi nemamo nikakav problem tu, sve otplaćujemo na vreme i imamo sredstava za to. Jedna Francuska ima 2.900 milijardi javni dug, Nemačka 2.482 milijarde. To još nije pravi pokazatelj, već kada uporedite iznos javnog duga sa BDP-om. Kada stavite naš javni dug u odnos sa BDP, nama je udeo javnog duga oko 53 odsto, daleko ispod nivoa Mastrihta. U Španiji je to 118 odsto, Grčkoj 193 odsto, Francuskoj 113, Crnoj Gori 103. Prosek EU je 90 odsto. Mi smo daleko od bilo kakvih problema koje imamo sa javnim dugom - ističe Mali.

On dodaje da su određeni neodgovorni pojedinci svojim izjavama pokušali da pokažu kako je danas situacija gora nego što je bila u 2012. godine.

- Tada je ukupan javni dug bio 17,7 milijardi. Odnos javnog duga i BDP je bio oko 53 odsto. Ali tada je sve što smo proizvodili vredelo 33 milijarde. A danas nam je BDP 60,2 milijarde. Mi ćemo krajem ove godine imati najveći ikada BDP u istoriji Srbije. Danas je prosečna plata 633 evra - rekao je on.

Siniša Mali podseća da je u to vreme nezaposlenost bila 25,9 odsto, dok je danas 8,9 odsto, na istorijskom minimumu.

- Tada niste imali nijednu investiciju u Srbiji, danas već za prvih osam meseci imate 2,6 milijardi evra investicija. Srbija se potpuno promenila, to su neuporedivi podaci. Zato nam je važno da nastavimo sa aranžmanom sa MMF. Želimo da pokažemo da je država stabilna i jaka, da imamo dovoljno novca, iako smo već treću godinu u krizi - ističe ministar.

Mali je rekao da su mnogo veće zemlje ušle u recesiju, dok smo mi daleko od težih kriza.

- Borimo se iz dana u dan da negativne posledice krize u svetu, koju su drugi izazvali, da obezbedimo i gasa, i struje, i hrane. Država je preuzela teret krize na sebe, i mi danas imamo 2,5 milijarde evra na računu, u kešu. O tome je govorila i predsednica MMF-a sa predsednikom Vučićem. To znači da smo mi spremni za predstojeću zimu. Da li će biti lako? Neće. Građani moraju da znaju, mi smo svake godine kupovali struju, ali je razlika u tome što je cena megavata tada bila 80 evra, a sada je 500 evra - kaže on.

Ministar je rekao da su ogromni izazovi pred Srbijom, ali da se bore iz dana u dan da izdrže.

- Zato molim gledaoce, ako kažemo: "Hajde da uštedimo", pa hajde da uštedimo. Ceo svet to radi. Jednu sijalicu koju ugasimo dnevno uštedećemo i lakše ćemo proći kroz zimu, manje ćemo potrošiti za uvoz struje. A imaćemo više novca na proleće. Nije problem samo ova zima, već ono što je govorio predsednik Vučić. Šta će biti sledeće zime. I za nju moramo biti spremni - ističe Mali.

On dodaje da će plate i penzije biti povećanje, i da građani ne moraju da brinu.

- Apsolutno ostaje sve što smo obećali. Od 1. novembra idemo sa povećanjem penzija od 9 odsto, od 1. januara dodatno povećanje od 12 odsto. Dakle, početkom sledeće godine naši penzioneri će imati više od 20 odsto veću penziju. Imajući u vidu da je prosek inflacije 11,5 odsto, što znači da je povećanje veće od inlfacije. Imamo i odluku o povećanju minimalne zarade. Prvi put nam minimalna zarada ide preko 40.000 dinara. I od 1. januara sleduje povećanje plata od 12,5 odsto u javnom sektoru - rekao je ministar.

Siniša Mali kaže da država vodi računa o životnom standardu građana, i da ekonomska aktivnost nastavi da se odvija.

- Nisam rekao da ne brinemo, ja sam zabrinut, ali ćemo se boriti i izboriti. Srbija će biti jača od drugih - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja